Politik

Fairview, Stormbrew, hur NSA och ATT samarbetade i världens största massavlyssning

VER-EYES-ON

Att NSA har spionerat på i stort sätt hela jordens befolkning är knappast någon nyhet längre. Men att telekomföretaget ATT entusiastiskt har hjälpt NSA att spionera på sina egna kunder, det är fortfarande en stor nyhet. En massavlyssning som inte bara omfattar alla svenskar som t.ex. skickar ett e-postmeddelande från Laholm till Halmstad utan att veta att det går via USA, och därför massavlyssnas av NSA. Utan även alla amerikaner som får mejl eller andra elektroniska meddelanden från utlandet.

Julia Angwin, Charlie Savage, Jeff Larson, Henrik Moltke, Laura Poitras and James Risen skriver i New York Times: skriver i New York Times: AT&T Helped U.S. Spy on Internet on a Vast Scale

AT&T’s cooperation has involved a broad range of classified activities, according to the documents, which date from 2003 to 2013. AT&T has given the N.S.A. access, through several methods covered under different legal rules, to billions of emails as they have flowed across its domestic networks. It provided technical assistance in carrying out a secret court order permitting the wiretapping of all Internet communications at the United Nations headquarters, a customer of AT&T.

These National Security Agency documents shed new light on the agency’s relationship through the years with American telecommunications companies. They show how the agency’s partnership with AT&T has been particularly important, enabling it to conduct surveillance, under several different legal rules, of international and foreign-to-foreign Internet communications that passed through network hubs on American soil.

The N.S.A.’s top-secret budget in 2013 for the AT&T partnership was more than twice that of the next-largest such program, according to the documents. The company installed surveillance equipment in at least 17 of its Internet hubs on American soil, far more than its similarly sized competitor, Verizon. And its engineers were the first to try out new surveillance technologies invented by the eavesdropping agency.

ATT: s samarbete med NSA har varit särskilt viktigt för NSA på grund av att stora mängder av världens Internetkommunikation färdas genom amerikanska Internet-kablar. Så send som 2013 fick NSA tillgång till 60 miljoner e-postmeddelanden per dag.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA