Politik

Varför det är så svårt att kopiera Silicon Valley på andra platser

Även om det går att skapa IT-städer på de flesta ställen, jag har t.ex just pratat i telefon med två IT-entreprenörer i Porto Alegre i Brasilien, som har en sjudande startupindustri, så man aldrig lyckat duplicera Silicon Valley och San Francisco någonstans, inte ens i Seattle, son är den stad som har lyckats bäst.

Riskkapitalfirman Andreessen Horowitz har en bra poddradiosändning om den här frågan. Men jag skulle vilja lägga till mina egna åsikter.

En är att det behövs världsledande universitet som satsar på entreprenörskap, som Stanford och Berkeley, men också andra universitet som University of California at Santa Cruz, San Jose State Unversity, University of Santa Clara, och inte att förglömma, San Francisco State University och University of California at San Francisco.

En hel radda universitet på en mycket liten yta alltså
Plus just att Silicon Valley är en trång dal, som Singapore eller Hongkong som visserligen är öar men som har ett liknande geografiskt läge.

Till det kommer den avancerade skatteplanering som IT-företagen här sysslar med. Att man trixar och använder alla slags skatteknep som finns för att betala så litet skatt som man överhuvudtaget kan.

Det är inte trevligt, inte alls fint, men Silicon Valley handlar inte bara om käcka och innovative IT-entreprenörer. Det handlar lika mycket om drivna människor med mycket vassa armbågar som är redo att göra vad som helst för att skapa en miljardförmögenhet.

Sen finns det också faktorer som kanske inte är uppenbara. Silicon Valley är en av USA:s mest toleranta samhällen, mest på grund av San Francisco och för att den Kristna Högern inte har lyckats etablera sig här.

Och det beror mycket på att Kalifornien inte införlivades i USA förrän 1850.

Vädret bidrar också till framgången. Och det finns säkert andra faktorer. Men det är alltså inte lätt att sätta fingret på en eller ett par faktorer som har gjort Silicon Valley så framgångsrikt.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Silicon Valley,Innovation

4 thoughts on “Varför det är så svårt att kopiera Silicon Valley på andra platser

 1. Bosse

  Lennart: Ja den svenska konsultsjukan är klart skadlig för såväl startupindustrin som för kreativitet och uppfinnarglädje i allmänhet. För som Christer W också påpekar så utför anställda och konsulter bara det de är satta att göra och det de har skrivit kontrakt på. Allt tänkande utanför detta skalas tyvärr bort. Begränsade men säkra inkomster prioriteras före egna idéer, visioner och eventuella större inkomster på sikt, och tyvärr är jag inte annorlunda själv. Det har med sättet att tänka att göra och där är det kanske något vi måste lära oss av jänkarna innan det ens blir möjligt att skapa något som liknar Silicon Valley här i Sverige.

 2. Christer W

  Bosse är inne på vad som påverkar svenskt arbetsliv i dag. För att uttrycka det enkelt; det dräller av konsulter och coacher i arbetslivet. Dessa är oftast kontrakterade för en enda uppgift och gör inget utanför kontraktet.
  Det samma gäller entreprenaderna, endast det som står i kontraktet utförs, och inte alltid ens det.
  Med andra ord, med sådan verksamhet blir det inga oväntade aha-upptäcker som kan vara företag och institutioner till nytta.

 3. Bosse

  När det gäller Silicon Valley VS svenska förhållanden och varför det är svårt att få till något som liknar SV här i landet så hade du ett inlägg för några år sedan där jag tycker det kom fram några viktiga orsaker till att det förhåller sig som det gör.
  http://www.usabloggen.se/2008/01/24/silicon-valley-och-kista-den-svenska-och-amerikanska-it-industrin/
  Dva. De flesta svenska IT-människor är antingen anställda eller sysslar med konsulting. Det finns ingen riktig startupindustri inom IT-området här i Sverige. Där det finns något som liknar startupindustri så sysslar man inte med IT utan mer traditionell low-tech industri. Som t.ex. i Sveriges mest “entreprenöriska” område som utan tvekan ligger nere i Småland.

  1. Lennart

   Bosse, jo det tror jag fortfarande stämmer, och just den svenska konsultindustrin tror jag kan vara skadlig för startupindustrin. Vad tror du?

Comments are closed.