Politik

Steget före Netanyahu, Obama kämpar för sin öppning mot Iran och fred i Mellanöstern

Me Fish!

Trots Netanyahu-regeringens väloljade kampanj för att få USA:s demokrater i Kongressen att bryta med sin egen president och rösta ner hans öppning mot Iran, så har Obama och hans allierade i Kongressen, Senator Dick Durbin i Senaten och Nancy Pelosi i Representanthuset hittills lyckat behålla en tunn men ändå marginal för fredsinitiativet.

Obamas argument är genialiskt, mest för att det är sant: Om demokraterna röstar ner presidentens förslag så har USA:s allierade redan visat att de inte är intresserade av fortsatts sanktioner. Storbritannien har redan har redan öppnat diplomatiska relationer med Iran och andra länder står på tur.

Och det skulle betyda att USA inte längre kan påverka utvecklingen, vilket i sin tur betyder att man inte längre har något inflytande på Iran.

Greg Sargent skriver i Washington Post: Morning Plum: How Nancy Pelosi may save the Iran deal

Sources close to the Senate Democratic leadership tell me they think the media narrative portraying the deal as a slam-dunk to survive Congress is overstated. There’s little question that supporters of the agreement have the momentum, as the Associated Press reports today. But sources still worry that could always change.

Meanwhile, Nancy Pelosi, who is whipping votes in the House for the deal, is taking nothing for granted. The Hill reports:

The minority leader is hitting the phones to whip on-the-fence Democrats behind the agreement in hopes of building the numbers proponents may need to seal the deal in the face of GOP efforts to scuttle it….

And she’s invited the ambassadors from each of the six world powers that negotiated the Iranian deal –– the United States, Britain, France, Germany, Russia and China –– to meet next month with House Democrats on just their second day back in Washington after the long summer recess.

Även om slutresultatet är långt ifrån klart så har Obama hittills spelat sina kort väl. Netanyahu-regeringen kommer aldrig att acceptera någon överenskommelse som ger Iran en chans att ta sig ur det järngrepp som landet idag befinner sig i och ta över som Mellanösterns nya regionala supermakt. Väl medvetna om att dom själva ipso facto då snabbt skulle förpassas till en betydligt mer blygsam position än den dom har idag. Som Tyskland mot Tjeckien i EU. Eller Kina-Taiwan efter president Nixons öppning mot Kina.

En historisk strid om det framtida Mellanöstern, som skulle ge Obama en seger efter flera nederlag mot Netanyahu i tidigare försök att häva den israeliska ockupationen av Palestina och skapa fred mellan Israel och Palestinierna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran,Mellanöstern

2 thoughts on “Steget före Netanyahu, Obama kämpar för sin öppning mot Iran och fred i Mellanöstern

  1. christoffer

    Kom just hem från semestet i tjeckien. Underbart land! Känns som en förolämpning att de blir jämförda med Israel.
    Otroligt positivt övertaskad! Besök gärna tjeckien.

    1. Lennart

      Christoffer, jämförelsen gäller endast storleken :-). Jo jag skulle gärna själv besöka Tjeckien.

Comments are closed.