Politik

USA-valet: växande osäkerhet om Hillary Clinton och Joe Biden som Fortinbras

Joe Biden - Caricature

Allt fler demokratiska politiker inser nu att Hillary Clinton i tillräcklig grad inte har lyckats mobilisera de demokratiska väljarna, speciellt inte i jämförelse med den dynamiske Bernie Sanders.

Vilket är orsaken till att man nu har satt press på vicepresident Joe Biden att kasta sin hatt i ringen och liksom Shakespeares mytiska norske kung Fortinbras i Hamlet, komma inridande och ena demokraterna och tvinga Clinton att kapitulera.

Nu kommer inte Clinton att ge upp i första taget, men hon har återigen visat sig sakna sunt förnuft och ovanpå det, en oförmåga att mobilisera den amerikanska ungdomen, utan vilka demokraterna inte kan vinna.

Matea Gold skriver i Washington Post: Possible Biden run puts Obama fundraising network on high alert

The possibility that Vice President Biden may jump into the 2016 presidential campaign is convulsing the network of wealthy Democrats that financed President Obama’s two White House bids, galvanizing fundraisers who are underwhelmed by Hillary Rodham Clinton’s performance.

A wide swath of party financiers is convinced that Biden will make a late entry into the race, and a sizable number are contemplating backing him, including some who have signed on with Clinton, according to more than a dozen top Democratic fundraisers nationwide.

Their potential support — driven in part by a desire to recapture the passion they felt in Obama’s campaigns — could play a key role in helping the vice president decide whether to make a third White House bid. The chatter among a cadre of well-connected party fundraisers suggests that he could benefit from an early jolt of money should he run.

Nu är Joe Biden hela 72 år, mot Bernie Sanders 73 och Hillary Clintons 67, något som visar demokraternas dilemma.Men Biden är genuint folklig i motsats till den artificiella Clinton.

2016 års amerikanska valkampanj lovar att bli en av de mest spännande på mycket länge.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om 2016-Valet i USA

2 thoughts on “USA-valet: växande osäkerhet om Hillary Clinton och Joe Biden som Fortinbras

  1. Peter Andersson

    Tror att HC gjorde ett stort misstag när hon väntade och väntade och väntade och väntade med att deklarera att hon skulle ställa upp – något som alla ändå förstod åratal i förväg att hon skulle göra. Hon skulle ha annonserat sin kandidatur redan samma dag som hon klev av jobbet som utrikesminister, istället har hon nu månad efter månad efter månad efter månad hamrat in budskapet att hon är falsk och oärlig med sina intentioner. Som lök på laxen verkar det som att det västerländska fenomenet (från i alla fall de två senaste decennierna) med så korta kampanjer som möjligt har nått vägs ände, nu är det att köra hela vägen ändå in över mållinjen som gäller. Sverige är likadant, SD har kampanjat på jämn ansträngningsnivå i tio-femton år, de andra partierna drog inte igång på allvar förrän tre-fyra veckor före valet i höstas (och knappt två veckor före EU-valet förra våren) – sånt håller inte längre verkar det som. Ett kort tag såg det ut som om KD:s nya partiledare Ebba Busch hade fattat grejen och hon var i media så gott som varenda dag med mer eller mindre kontroversiella utspel, men hon har nu försvunnit helt och hållet sedan hon blev mamma, något hon lovade att inte göra, så hennes trovärdighets- och mediakoefficient har redan börjat flagna ordentligt.

  2. Johnny

    Hillery riskerar att åtalas för hanteringen av sina email. Biden är mainstream och inte lika vänsterextrem som Sanders och bedöms nog ha bättre chans mot Trump. Vi får se, kul.

Comments are closed.