Politik

Amerikanska trupper till Maramö? Annie Lööfs skeva bild av Nato-medlemskap

Tags:

Memorial Day Ceremony - North Africa American Cemetery and Memorial - May 31, 2010

År 2011 fick Annie Lööf regeringen att betala Facebook 300 miljoner kronor för att etablera en datahall i Luleå. Något som den helt okunniga Lööf tydligen såg som ett nytt slags stålverk som skulle ge mängder med nya arbetstillfällen. Tre år senare kom ytterligare
Facebook får nya miljoner av staten

Facebook får 36 miljoner i statligt stöd i form av regionalt investeringsstöd från Tillväxtverket, skriver Norrländska Socialdemokraten (NSD).

Vad Lööf inte visste och inte brydde sig om att ta reda på är att dagens datahallar är helautomatiserade och sköts av datorer, inte av jobbare i blåställ med Unikaboxar i näven som hon tycktes tro. Och Facebook är faktiskt ett av världens rikaste IT-företag och kan lätt betala för sina egna datahallar.

Alliansens inställning till USA är minst sagt märklig och påminner mest om några tusen tonårstjejer på en gala i Globen med Justin Bieber eller någon annan tonårsidol. Det finns liksom inga hämningar. Som Birgitta Ohlsson om Obama under dennes Sverige-besök Kvinnliga ministrar vinkade av Obama EU-minister Birgitta Ohlsson var också på plats.

– Det har varit fantastiska dagar i Stockholm och jag tror alla är otroligt stolta över att vi fått hit ledaren för världens mäktigaste nation i dag. Och det är få gånger som man chansen som svensk politiker att möta en person av den kalibern. Det är en magiskt skicklig politiker, säger hon och fortsätter…

När svenska turister går genom passkontrollen i USA så måste dom först ha visum och sen ovanpå det lämna ifrån sig både ögonscan och fingeravtryck. Men den svenska regeringen har aldrig ens bett att amerikanska turister som anländer till Sverige också dom ska behandlas på samma sätt.

Det är mot bakgrunden att ingen allianspolitiker mig veterligen aldrig någonsin har gjort annan än nickat och bockat och tackat när det gäller USA, som Annie Lööfs, Kerstin Lundgrens och Daniel Bäckströms artikel i SvD är så farlig: C-toppar: Därför bör vi gå med i Nato nu

ör att kunna fortsätta att bygga vår säkerhet tillsammans med andra och för att bidra till en större tydlighet vad gäller Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik föreslår Centerpartiets partistyrelse att Centerpartiet, på stämman i Falun om en månad, tar ställning för ett svenskt Natomedlemskap. Slutsatsen att på­börja en process mot ett medlemskap i Nato bygger på hur vi sett utvecklingen i vår omvärld under lång tid och hur vi strategiskt vill bygga vår säkerhets­politik framåt.

För supermakten USA har som så ofta har omtalats inte likvärdiga relationer med något allierat land. Man har bara vasaller. Och USA kommer inte att stationera trupper eller baser i Sverige bara för att hjälpa Sverige. Man kommer att kräva att Sverige införlivas i den amerikanska militärplaneringen. Man är inte supermakt för inte. Trots att Alliansen inte verkar förmögen att inse det.

Jag har inte några som helst illusioner om Vladimir Putin, men jag har heller inga som helst illusioner om att Sverige plötsligt skulle förhandla på lika villkor med USA. Det är alliansen emotionellt oförmögen att göra.

Sverige har redan ett utomordentligt nära militärt och underrättelsesamarbete med USA. Amerikanska trupper övar redan regelbundet på svenskt territorium, det finns ingen som helst orsak att formellt gå med i Nato.

Däremot skulle det hjälpa om den svenska regeringen krävde likabehandling av svenska och amerikanska turister och inte var alltid lade sig platt för varje amerikanskt krav.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien