Politik

Iran: Obama på tröskeln till sin största diplomatiska triumf

Damavand; Clear as crystal

Damavand

När Israels premiärminister Binjamin Netanyau först mötte president Obama i Vita Huset så trodde han sig se en svag man som han lätt skulle kunna dominera. Och under de följande åren så stoppade han gång på gång alla Obamas försök att få till stånd fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina. Han öste på med nya bosättningar, han mobiliserade AIPAC, den inflytelserika israeliska lobbyorganisationen, och allt såg ut att gå hans väg. Tills Obama tillsammans med Kina, Ryssland och EU och utan Israel, plötsligt lyckades ro i land ett kärnavtal med Iran.

Varvid Netanyahu sin vana trogen gick till bärsärkagång mot USA:s president och öppen uppmanade USA:s demokratiska kongressledamöter att bryta med sin egen president och rösta ner avtalet.

Trots att republikanerna har en majoritet i Kongressens båda kamrar så skulle det inte bli helt lätt för Netanyahu att vinna. Eftersom Obama redan hade lovat att lägga in sitt veto mot Netanyahus anhängare så behövde dom 60 röster av 100 i senaten för att övervinna en demokratisk filibuster och få till stånd en omröstning om Netanyahus linje om inga lättnader av de ekonomiska sanktionerna mot Iran.

Och även om motståndarna skulle lyckas rösta fram en sån resolutionen, så har Obama lovat att lägga in sitt veto. Och då skulle Netanyahus anhängare behöva en majoritet på två tredjedelar i kongressens båda kamrar för att rösta ner president Obamas veto.

Men som David M. Herszenhorn skriver i New York Times så har Netanyahu nu misslyckats i sin fräcka kupp, och konsekvenserna för honom själv, för Mellanöstern och för Israel kommer att bli episka: 2 Key Senators Throw Their Support Behind Iran Nuclear Pact

The announcements by the senators, Bob Casey of Pennsylvania and Chris Coons of Delaware, came a week before the Senate was to formally debate a Republican resolution disapproving the agreement between Iran and six world powers. Mr. Obama would veto any such resolution, and with further announcements of support for the accord expected as soon as Wednesday, any move to override him would almost certainly fail.

Mr. Coons’s decision in particular is likely to have resonance with the few remaining undecided Democrats. As an outspoken member of the Senate Foreign Relations Committee, he expressed grave concerns about the deal before ultimately deciding any alternative would be far worse.

Despite the continuing rancor on Capitol Hill, there was also growing recognition, even among some accord opponents, that the other nations — Britain, China, France, Germany and Russia, and especially Iran — would be unwilling to renegotiate the agreement even if Congress formally rejected it.
….
The pledges of support by Mr. Casey and Mr. Coons meant the White House was just one vote short of the 34 needed to prevent a disapproval resolution from becoming law. Supporters of the agreement are now hoping to secure 41 votes to filibuster the resolution, ensuring the accord can be implemented without the drama of a presidential veto negating the will of Congress.

Att en regeringschef för ett en liten randstat som är helt beroende av världens enda supermakt ger sig på världens mäktigaste politiker och försöker tvinga USA:s judiska politiker inom det demokratiska partiet att vända sig mot sin egen president kommer att gå till historien som ett ev de fräckaste – och mest dumdristiga – kuppförsöken på mannaminne.

En viktig faktor till Obamas fördel var insikten att även om Netanyahu lyckades få kongressen att stoppa Obamas initiativ så skulle han inte kunna få de andra länderna som var med om att mangla fram det här fördraget, Frankrike, Tyskland, EU, Iran, Storbritannien, Ryssland och Kina att återgå till förhandlingsbordet. USA skulle stå på sidolinjen helt maktlös. Och chanserna att Netanyahu i en sån situation skulle kunna tvinga fram ett amerikanskt anfall på Iran anses som helt uteslutna.

Om Netanyahu är den stora busen i det här dramat så finns det också en hjälte. Och det är JStreet, en liten hittills marginaliserad israelisk lobbyorganisation. bara en bråkdel av AIPAC, som har ställt upp för Obama och för den Israeliska fredsrörelsen som inser att fred med Iran faktiskt också är bra för Israel.

Så under sin sista tid i Vita Huset har Obama mot alla odds lyckats ro i hand ett fördrag som kommer att förändra hela Mellanöstern. Skapa en ny ekonomisk supermakt i form av Iran och kanske också få mullorna på fall.

Och Netanyahu får finna sig i att Israel samtidigt, trots alla sina atomvapen, förvandlas från att ha varit Mellanösterns enda Supermakt till ett Tjeckien eller Taiwan.

En riktig omvälvning med andra ord.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran