Politik

Senator Barbara Milkulski ger Obama historisk seger för sitt Iranavtal

Marylandsenatorn Barbara Milkulski blir den 34:e demokratiska senatorn att stödja president Obamas Iran-avtal, och genom hennes röst är Obama nu säker på att förhindra att den republikanska majoriteten i Senaten röstar ner hans Veto av Iran-avtalet. Men han hoppas nu gå ännu längre och få 41 demokratiska senatorer att stödja fördraget, något som skulle göra det möjligt att förhindra att republikanerna ens kan lägga fram sitt misstroendevotum mot fördraget. Obama skulle då inte ens behöva använda sitt veto.

Det här är presidentens största utrikespolitiska framgång och den israeliska premiärministerns största nederlag efter en utomordentligt välfinansierad kampanj mot presidenten och hans Iranavtal. Framgången är speciellt märklig eftersom presidenter vanligtvis inte har speciellt stora framgången under de sista två åren i Vita Huset, speciellt inte om oppositionspartiet har en klar majoritet i båda kamrarna i Kongressen.

Karoun Demirjian och Carol Morello skriver i Washington Post:
Obama secures votes to protect Iran nuclear deal

The deal’s detractors also painted the move as dangerous for Israel and Israeli news media reported Mikulski’s declaration as a clear loss for Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, who has spent years warning that a nuclear Iran poses an existential threat to Israel. Earlier this year he took the extraordinary step of siding with Republicans and directly confronting the Obama in a speech before Congress.

But Obama and his proxies have argued that the deal is the best agreement they could have secured, that there is no alternative to it but war with Iran and that those angling to rip up the current deal and call Iran back to the negotiating table do not have a viable alternative.

Secretary of State John F. Kerry stressed these points and responded to criticism of the deal in letters he sent to the Senate and House Wednesday, in which he called Israel’s security “sacrosanct” and noted that the United States and Israel were working out a memorandum of understanding to “cement for the next decade” what he called “unprecedented levels of military assistance.”

Trots att Netanyahu enligt den Israeliska pressen kommer att fortsätta att agitera mot avtalet, och USA nu kommer att skicka mängder med nya vapensystem till Israel, så kommer västerländska intressenter nu snart att kunna börja investera i Iran allteftersom de ekonomiska sanktionerna steg för steg avvecklas. Om mullorna nu inte bara schabblar bort den här unika chansen så kommer Iran nu att kunna komma på fötter och kunna spela en allt större roll in Mellanöstern och resten av världen. Och trycket på mullorna kommer att växa för liberalisering. Den Gröna Rörelsen från 2009 kan mycket väl komma igen.

Och precis som när president Nixon erkände Kina 1972 och förpassade Taiwan till en helt ny position som en ekonomiskt framgångsrik men politisk obetydlig randstat så kommer Israel att få abdikera sin position som Mellanösterns supermakt till Iran. Och få allt svårare att förklara sin vägran att lyfta ockupationen av Palestina.

Trots att den arabiska våren slogs ner så kan vi komma att få en Iransk vår som kan bli minst lika inflytelserik och förhoppningsvis även mer framgångsrik.

Pressklipp:
SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien