USA och speciellt då New York, Florida, Las Vegas och Los Angeles är oerhört populära resmål för de flesta svenskar. Förra året reste t.ex. hela 540 000 svenskar till USA, en i sanning massiv turistvåg.
De flesta reser på det s.k. Visa Waiver Program, eller i folkmun ESTA som är en förkortning av Electronic System for Travel Authorization.
Du ansöker om ESTA på en länk på den amerikanska ambassadens hemsida. eller på den här direktlänken och f.n. kostar det $14.
Du vet att du kan lita på den sajten eftersom den slutar på “.gov” och alltså drivs av de amerikanska myndigheterna.
Och här har vi den första viktiga saken du bör känna till. Det finns många bluffsajter kring ESTA som erbjuder sig att hjälpa dig att fylla i formuläret åt dig. Mot en betydligt dyrare avgift än $14. De amerikanska visummyndigheterna har varnar för dessa sajter inte minst eftersom dom samlar in personlig information om dig.
Du ansöker alltså om ESTA på webben och det bör du göra i god tid före resan, minst 72 timmar före avresa, trots att man faktiskt kan ansöka betydligt senare och det inte alls är ett komplicerat formulär. Man får snabbt svar om ens ansökan godkänns eller inte.
De flesta får ett “Approved” och ett ESTA-nummer som du kan skriva ut, vilket betyder att du kan resa till USA. Några får “Authorization Pending” och får då logga 72 timmar se om du blev godkänd eller inte, och ett mindre anta för “Travel not Authorize” och kan alltså inte resa. Då får du istället ansöka om ett vanligt visum på amerikanska ambassaden.
Frågor och svar kring ESTA hittar du på den här officiella sajten
Ditt ESTA har en giltighetsperiod på två år och ger dig möjligheten att vistas i USA 90 dagar åt gången. Mer om det här nedanför.
Så med ditt godkända ESTA så reser du nu till USA. När du anländer passkontroller så skannas ditt pass och dom ser du att du har ett godkänt ESTA. Dvs du behöver inte visa upp någon stämpel i passet eller något separat dokument eller liknande. Ditt pass räcker.
När du kommer fram till passkontrollen så kommer du att ögonskannas och få lämna dina fingeravtryck. Något som inom parentes amerikanska turister som reser till Sverige inte behöver göra. Det är skillnad på folk och folk.
Du kan alltså stanna i högst 90 dagar. Och nu börjar svenska hjärnor gå på högvarv.
Här är några ESTA-frågor jag har fått den senaste tiden:
- Kan jag stanna längre än 90 dagar? Svar: nej.
- Kan jag stanna i USA i 90 dagar och sen resa till Kanada på någon dag och sen omedelbart pipa tillbaks in i USA, eftersom ESTA ju har en total giltighetsperiod på två år? Svar: nej.
- Kan jag resa in i USA på mitt ESTA i oktober stanna i USA till den 31 december och sen utnyttja mitt ESTA för att stanna kvar i USA ytterligare en 90-dagarsperiod januari-mars, eftersom det ju handlar om två olika år. Svar: är du inte klok?
- Kan jag stanna på ESTA i 90 dagar, återvända till Sverige och sen efter någon vecka återvända till USA igen på 90 dagar? Svar Nej för sjutton!
- Kan jag resa till USA tre gånger på ett år och varje gång stanna i 30 dagar. Svar ja visst. Inga problem
- Vad händer om jag sen reser tillbaks en fjärde gång och stannar i ytterligare 30 dagar? Svar, du kanske släpps in, men du kan lika gärna stoppas och skickas hem igen.
Passkontrollörerna inser snabbt att du försöker kringgå de amerikanska visumreglerna och dom är inte lika kramgoa som de flesta amerikaner. Du kan lätt bli portad från USA. - Kan jag resa in på ESTA och sen byta visum i USA och stanna. Svar nej. När du reser in så lovar du också att resa ut igen inom 90 dagar.
- Kan jag resa in till USA, hitta en stilig och inte minst rik amerikan och gifta mig och sen stanna kvar i USA. Svar kom ihåg att du måste återvända till Sverige inom 90 dagar. Om din rike amerikanska man då väljer att följa dig till Sverige låter jag vara osagt.
- Kan jag resa till USA, ingå ett skenäktenskap och sen stanna? Svar nu är du bara dum. De amerikanska myndigheterna har järnkoll på skenäktenskap, du har ingen chans.
- Får jag jobba på ESTA? Svar nej.
- Får jag jobba mot Sverige med min bärbara dator medan jag är i USA på ESTA? Svar ja absolut. Det är ingenting de amerikanska myndigheterna bryr sig om. Du får inte jobba i USA, men väl i Sverige.
- På ESTA, får jag jobba för ett amerikanskt företag som fakturerar min lön till Sverige? Svar: Nej, men intressant ide.
Det här är alltså ett axplock på några av de ESTA-relaterade frågor jag har fått de senaste månaderna.
http://travel.state.gov/content/visas/english/visit/visitor.html
Det finns faktiskt svenskar som påstår sig mer eller mindre ha bott i USA under flera år på ESTA, men det är inget jag skulle rekommendera. De amerikanska passkontrollörerna är inte att leka med, de kan lagstiftningen och dom kan lätt porta dig från USA på flera år.
Om vi vill stanna längre än 90 dagar så kan du alltid ansöka om ett B2-visum.
I USA så vet du att det är amerikansk lagstiftning som gäller.
Fler inlägg på den här länken: USA-Visum
Pressklipp:
Fler inlägg om USA-Visum
Vi åker 2 veckor till Kanada (direktflyg) och sen in till USA 90 dar under Visa Waiver Program, det kan inte vara några problem, eller? Det står att VWP gäller som följer:
“Staying in the U.S. for less than 90 days (this includes time spent in Canada, Mexico, and adjacent islands)”
Men det handlar väl enbart om att man först anlänt till USA och VWP börjar ticka, inte om man börjat sin resa i Kanada eller Mexiko?
Hej Johannes, ja precis, du har rätt. ESTA eller Visa Waiver Program-klockan börjat ticka när ni reser in till USA. Ni måste sen lämna USA senast 90 dagar senare.
Ni kan givetvis först resa från Sverige till Kanada och stanna där hur länge ni vill, det har USA ingenting med att göra. Sen när ni åker in i USA och går igenom passkontrollen så börjar klockan ticka.
Det finns en del svenskar som försöker stanna längre än 90 dagar i USA på Wiva Waiver Program. Deras trick, tror dom, är att efter 90 dagar i USA göra en kort avstickare till Kanada, och sen återvända till USA på ett nytt ESTA-visum.
Det går alltså inte. Men det är ju heller inget som ni planerar.
Så inga problem för er.
~Charmkvarken~, Nja det här systemet finns redan i Kanada, och jag har gått igenom det flera gånger under det senaste året. Vad det betyder är att du får köa i Stockholm istället för i New York. Allt annat är lika. Men givetvis är det bättre att göra så utvilad på Arlanda än uttröttad i New York.
Det finns också ett annat plus. På Arlanda kan du inte stoppas av av passkontrollörerna och skickas tillbaks till Sverige med första bästa flyg. 🙂
Det här har jag totalt missat. Skönt att få glida förbi i gräddfilen som inrikesresenär vid ankomsten till USA.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskar-slipper-passkontroll-i-usa
Bra info, men jag blev tvungen att vända mig om flera gånger för att dölja ett småleende.
ESTA-sidan där man svarar JA/NEJ på frågor om man är eller varit terrorist eller spion behöver tydligen kompletteras med ett kålrotsfilter. Helt klart.
Är du korkad?
Är du inte bara korkad utan även inte riktigt klok?
~Charmkvarken~, där har vi det moderna massövervakningssamhället i ett nätskal 🙂