Politik

WeWork, en av San Franciscos många kontorshotell för startupföretag

Kampen om programmerarna i Silicon Valley och San Francisco bara ökar. Alla vill vara med i den lukrativa startupmarknaden med dess miljardrulling.

Längst ner på skalen har vi kontorshotellen som erbjuder en skrivbordsplats och WiFi för $350 i månaden. Det gäller i alla fall kontorshotellet WeWork på Mission Street i San Francisco. eller PariSoma. Men att hyra ut skrivbordsplatser är inte speciellt inkomstbringande och konkurrensen är stenhård. Så man försöker lägga till tjänster som föredrag och lektioner.

Ett steg längre upp på skalan är Inkubatorer som riktar in sig på nystartade startupföretag med ett par tre medlemmar. Rocketspace och Galvanize är bra exempel. Man varvar olika tjänster ovanpå själva kontorsuthyrningen och man har ofta även mentorskap och mindre s.k. sädfonder för att investera i intressanta startupföretag.

En ny tjänst som man har börjat köra är att lära programmering till icke+programmerare i intensiva och rätt dyrbara kurser.

Ännu längre upp på skalan har vi sen Acceleratorerna med Paul Grahams Y Combinator i täten som bjuder in ett antal tidiga startupföretag på en tre-månaders kurs i Silicon Valley. Man får en investering på $120 000 och chansen att skriva färdigt en s.k. MVP, Minimum Viable Product och man också får hjälp med mentorer, juridisk information och mycket annat. Allt mot att man ger Y Combinator en 7% andel i företaget.

Det här är en mycket framgångsrik affärsmodell både för startupföretagen och investerarna.

Sen har vi också Meetups där man kan träffa andra programmerare och höra intressanta föredrag. Och givetvis de allt populärare Hackathon som jag har skrivit mycket om den senaste tiden.

Och allt är baserat på den Öppna Kodrörelsen, på datormolnen som AWS och Heroku och IBMs Bluemix som jag själv jobbar med.

Och den underliggande modellen är Agil Systemutveckling och den s.k. API-ekonomin med dess REST-APIn.

En mycket intressant modell som nu har spridit sig över hela världen och som alltmer utgör globaliseringens ryggrad.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Inkubatorer,Riskkapital, San Francisco