Politik

Apple och andra amerikanska IT-företag säger nej till USA:s Justitiedepartement och massavlyssning

NSA-googleplus-cover-1

När IT-företagen i Silicon Vally och på andra ställen i USA fick reda på att Obama-regeringen hade gått bakom ryggen på dom och installerat massavlyssningsutrustning i deras datahallar så reagerade dom med kraft.
För dagens datahallar har alltid haft kryptering till och från hallarna, men inte inom själva hallen, som har ansetts säker. När det alltså visade sig att NSA hade gått bakom ryggen på dom så krypterade man omedelbart alla data var dom än befann sig.

Vilket har lett till att varken NSA eller Justitiedepartementet nu kan begära ut okrypterade data från de ledande amerikanska IT-företaget. Hur mycket dom än hotar.

Matt Aouzzo, David E. Sanger och Michael S. Schmidt skriver i New York Times:
Apple and Other Tech Companies Tangle With U.S. Over Access to Data

WASHINGTON — In an investigation involving guns and drugs, the Justice Department obtained a court order this summer demanding that Apple turn over, in real time, text messages between suspects using iPhones.

Apple’s response: Its iMessage system was encrypted and the company could not comply.

Government officials had warned for months that this type of standoff was inevitable as technology companies like Apple and Google embraced tougher encryption. The case, coming after several others in which similar requests were rebuffed, prompted some senior Justice Department and F.B.I. officials to advocate taking Apple to court, several current and former law enforcement officials said.

While that prospect has been shelved for now, the Justice Department is engaged in a court dispute with another tech company, Microsoft. The case, which goes before a federal appeals court in New York on Wednesday and is being closely watched by industry officials and civil liberties advocates, began when the company refused to comply with a warrant in December 2013 for emails from a drug trafficking suspect. Microsoft said federal officials would have to get an order from an Irish court, because the emails were stored on servers in Dublin.

The conflicts with Apple and Microsoft reflect heightened corporate resistance, in the post-Edward J. Snowden era, by American technology companies intent on demonstrating that they are trying to protect customer information.

Man skulle hoppas att även svenska IT-företag går på samma linje. Men det är något som den svenska pressen inte verkar ha tagit upp. Är det någon som vet?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA