Politik

Flyktingkatastrofen: nu kommer nästa migrationsvåg, från Irak, tack vare appar som Viber och WhatsApp

Demonstration for the refugees of Ohlauerstrasse

Demonstrationer för flyktingar i Tyskland.

När över en miljon svenskar utvandrade till USA på 1800-talet fram till första världskriget så tog det ofta månader till deras familj i Sverige hörde något från dom.

Men idag, tack vare sociala medier som Facebook och appar som Viber, WeChat, WhatsApp och andra så har de kvarvarande koll på hur det går för utvandrarna, dag för dag, ibland även oftare. Och när de hör och ser att de blir väl mottagna i ett samhälle där man inte behöver oroa sig för brutala diktaturer, terrorbombningar, korruption och frånvaron av moderna samhällstjänster, ja då är det inte svårt att fatta det logiska beslutet. Speciellt som man inte längre kommer att vara ensam och isolerad i det nya landet.

Tim Arango skriver i New York Times hur nästa migrationsvåg nu är att vänta från ett nytt håll: Irak: A New Wave of Migrants Flees Iraq, Yearning for Europe

The International Organization for Migration has recorded about 6,000 Iraqis arriving this year on boats to either Greece or Italy, a fivefold increase over last year. But that is just a small fraction of the number of Iraqis actually taking the journey, because most avoid being registered officially when they arrive in Greece. …
In recent weeks, the phenomenon has snowballed, as Iraqis track migrants on messaging apps like Viber and WhatsApp and hear back from friends who have reached places like Germany, where Chancellor Angela Merkel has welcomed migrants and has become a hero to many Iraqis. The stories Iraqis hear from relatives in Europe are often euphoric, and full of possibility.

“When you go to Europe they treat you well, they give you a house, they pay you money, they take care of your health,” said Ali Hattam Jassim, 37, whose brother recently arrived in Belgium. “We have so many friends there and they tell us how great the life is.”

That the exodus includes so many young people has alarmed officials, who have issued statements urging them to stay by appealing to patriotism and duty at a time of war.

Jag har själv tillbringad två veckor med att träffa IT-entreprenörer i Nairobi, en upplevelse som jag verkligen uppskattade. Men vore jag en Kenyansk IT-entreprenör i Nairobi skulle jag inte tveka ett ögonblick. Jag skulle också emigrera till EU.

Och tack vare mobila appar och sociale medier kan man snabbt få reda på hur man ska göra, vart man ska resa och hur. Tala om sociala nätverk.

Jag har full förståelse för att man söker sig till EU. Men om EU ska få bukt med den växande migrationen så måste man också sätta in långsiktiga program för att få slut på inbördeskriget i Syrien och korruptionen och diktaturerna i resten av Mellanöstern. Det kommer att ta decennier, och under tiden får vi inte bli förvånade om migrationsvågen bara växer och växer. För nu kan alla unga och även många medelålders se att det finns en utväg från misären. Ett hopp inför framtiden.

Och den ligger i EU. Och då kan det bli tal om betydligt högre siffror än vi ser idag. Speciellt när invandringen från Egypten börjar.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om EU

14 thoughts on “Flyktingkatastrofen: nu kommer nästa migrationsvåg, från Irak, tack vare appar som Viber och WhatsApp

 1. Johnny

  Roger, viss en spenderad miljard i Sverige ger moms och vinstskatt tillbaka, kanske 20%. Men stora dolda integrationskostnader tillkommer för polis, rättsväsende, fängelser, skadegörelse, språkundervisning, socialbidrag, byråkrater, tjänstemän, mängder med kostnader på alla budgetnivåer. Plus att miljarden i Syriska närområdet hjälper 100 gånger fler än miljarden i Sverige.

  Hurman än vänder och vrider på saken så är det bara att konstatera att SD har den humanaste flyktingpolitiken både för flyktingar och svenskar, det är humanare att hjälpa 10 miljoner än 100.000, oavsett vad propagandan i Sverige säger.

  SD fick 26.5%, S 24.1%, M 19.8% och är nu Sveriges största parti, så allt fler väljare förstår att SD har effektivaste och humanaste lösningen på flyktingproblematiken. Plusnatt vi slipper alla integrationsproblem i Sverige vilket måste till förmatt rädda nationen från totalt kaos och våldsamma konflikter.

  Läs Tino han har alla fakta om situationen.

 2. roger

  johnny: Om du vill köra de ekonomiska argumenteten, så är det bättre att spendera 1 miljard i Sverige än 1 miljard i Libanon.
  Den svenska miljarden går till i huvudsak till svenskar, och det dröjer inte länge innan miljarden snurrat tillbaka in i statskassan i form av moms och skatter, därefter kan den återanvändas.
  Miljarden till Libanon, ja den ser man aldrig mer.

  Förväntar mig knappast att du skall fatta men ville ändå få ur mig det.

 3. Johnny

  Han är mycket tillförlitlig, det är bara att kolla hans fakta. Du kan väl läsa och tänka själv? Att utopiliberaler som Norberg och Segerfeldt skriver negativ om honom beror på att de fick storstryk i debatten med honom. Norberg och Segerfeldt är fanatiska ideolger och har inget med verkligheten. Toni baserar sig på fakta från redovisade källor och det han säger i artikeln är inget nytt, bara väl underbyggt och logiskt. Sedan att vi inte får reda på sanningen av SVT, TV4, DN, mfl beror ju på att de bedriver känslomässig propaganda för att manipulera svenska folket, det har vi sett hur många exempel på som helst så det är inget nytt.

 4. roger

  Johnny: Flyktingläger behövs också men det är en extremt kortsiktig lösning. Man kan inte förvara miljontals människor i tältläger tills det blir fred, man måste successivt ge människor chansen till riktiga liv.
  Det är så verkligheten ser ut, den stora massan är i läger men sakta men säkert slussas människor in i riktiga liv.

  Du är ju riktigt dum i huvudet som tror att dessa människor flyr pga fri tandvård och drömmar om livstids försörjning, isf skulle vi väl sett samma flyktingströmmar redan innan kriget bröt ut?
  Tror du på allvar inte att det faktum att det regnar bomber över civila områden som är drivkraften hos dessa mödrar och fäder som tar sig ut på dessa livsfarliga vandringar?

  Jag hade lätt lämnat Sverige dag 1 om det började regna bomber här, det faktum att jag äger flera smartphones hade inte hindrat mig. Drivkraften hade inte varit fri tandvård, utan överlevnad.

  Du vet att du ljuger för dig själv när spyr ut dina äckliga åsikter.

 5. Johnny

  Om det nu är högsta humanitet att spendera 99% på de rikaste 1% flyktingarna i Sverige och 1% på de fattigaste 99% flyktingarna utomlands, då borde väl samma sak gälla för skatterna? Varför spenderar vi inte 99% av skatteinkomsterna på den rikaste 1% av befolkningen och 1% på de fattigaste 99%?

  Förhoppningsvis leder den ekonomiska krisen och flyktingkrisen till att EU(SSR) spricker i alla sina beståndsdelar och ett nytt fungerande samarbete mellan självständiga stater där ingen överstatlighet råder. Varje land måste ha rätt och frihet att lösa sina ekonomiska problem och migrationspolitik som de finner bäst. Tycker att EU verkar ovanligt segt men sannolikt brister allting ganska snabbt när det inte går att hålla ihop denna byråkratiska diktatur längre, förhoppningsvis.

 6. San

  Efter eurokrisen, flyktngkrisen och Turkiets nya regering så känns frågan om Turkiets framtida EU-medlemskap död&begraven.

  Personligen tror jag att EU och Europa förmodligen hade mått bäst av att de stannade vid länderna som startade Kol&Stålunionen.

  För efter eurokrisen och flyktingkrisen känns det inte som en Union längre, utan mest som att Tyskland stövlar in och berättar för länder vad de ska göra med sin ekonomi och sin migrationspolitik. Tror inte det blir särskilt hållbart i längden.

  Man kan inte låta bli att reflektera över att samma politiska intressen/partier i väst som på 90-talet motsatte sig expansionen mot öst, nu gör gemensam sak med just dessa östländer.

 7. Bosse

  “Dessutom finns det en stark part till i området som förmodligen spelar under täckte med daesh och al-nusrafronten, erdogan.”

  Ja det finns en inte obetydlig risk att det faktiskt förhåller sig på det viset. Anfallen mot IS tror jag, precis som det antyds i denna DN-artikel, inte är något annat än just ett spel för galleriet och en ursäkt för att kunna bomba kurderna.

  Detta av ett NATO-land som dessutom har förhoppningar om kommande ett EU-medlemskap! Nä se upp med Erdogan och Turkiet, de har sin egen agenda.

 8. Christer W

  Johnny, att genomföra det du anser lokalt kan vara minst lika förödande som kriget de har flytt från.
  Det är inte så ovanligt att lokalbefolkning i flyktinglägrens närhet är minst lika fattiga som flyktingarna, de kan också sakna en fungerande infrastruktur med brist på t.ex. vatten och el.
  Därför kan en insats från omvärlden för att förbättra infrastrukturen i flyktinglägren tas emot väldigt illa av lokalbefolkningen och utlösa ännu mera våld och krig.
  Realiteten är att länder som jordanien och libanon har tagit emot de största mängder flyktingar i området, två länder som har stora fattiga befolkningar.
  Därför bör vi nog fråga oss hur undviker man att kriget vidgas och daesh, al-nusrafronten, etc vinner mark genom felaktiga beslut.
  Dessutom finns det en stark part till i området som förmodligen spelar under täckte med daesh och al-nusrafronten, erdogan. Som jag ser det är han ute efter att “återuppväcka” osmanska riket och ser daesh och al-nusra som sina verktyg för det.

 9. Johnny

  Roger: Flyktingläger löser en del, skydd, vatten, mat, kläder, hygien, sjukvård, sovplats. Du tycker alltså det är bättre att hjälpa mindre än en procent av migranterna i Sverige för 99% av budgeten och bara allokera 1% av budgeten till de i flyktingläger i stället för tvärtom. Hur tänker du då? Att spendera 34 miljarder på ca 100.000 migranter i Sverige och 320 miljoner på 10 miljoner i flyktingläger tycker du är humanare än tvärtom. Orättvisare, osolidariskare och inhumanare politik finns väl inte.

  Hade inte tjänsteman på migrationsverket utlovat asyl och permanent uppehållstillstånd inkl livstidsförsörjning, fri sjukvård, tandvård, skola, bostad, etc till alla syriska medborgare som tar sig olagligen till Sverige så hade aldrig olyckan med den treåriga pojken inträffat. Hans far ville nämligen till Sverige för att få gratis tandvård enligt hans gråtande fru. Varför Sverige lockar fattiga människor utanför Europa med sådana enorma belöningar till dem som olagligen tar sig in i Europa och sedan till Sverige är sinnessjukt. Inte att undra på att många tar risker som kostar dem livet.
  Dina känslomässiga argument, som liknar SVTs massinvandringspropaganda, håller inte eftersom den är ett enormt slöseri med begränsade resurser och därmed en mycket mer inhuman politik än vad den skulle kunna vara.

  Många ekonomiska migranter har redan smartphones och väljer frivilligt att lämna flyktingläger i Turkiet för att olagligen ta sig in i EU för att få asyl och livstidsförsörjning. De borde väl i första hand beväpna sig och återvända till Syrien och bekämpa ISIS och återta sitt land så att de kan återvända hem.

 10. roger

  johnny: på vilket sätt är ett större flykting/förvarings-läger en lösning på desperata välutbildade vänliga människors flykt?
  Ungefär lika effektivt som att gömma undan arbetslösa i en källare istället för att hjälpa dem med utbildning eller komma till arbete.
  Stora förvaringsläger som du, Jimmie och SD föreslår löser ingenting.

  Bilden på en död underbar pojke har fått folk att inse att gratis tandvård upp till 23 års ålder kanske inte är det viktigaste här på jorden.
  Kanske att vi kan avstå liite från världens bästa välfärd för att undvika att små barn drunknar i sin flykt från random neddroppande bensinfyllda tunnor.
  JAG och många med mig är beredda att avstå lite från den globalt sett överdådiga lyx vi lever i.

  Du och lennart hånar glatt topp 1% av de rikaste för deras girighet utan att inse att ni själva tillhör topp 4%.
  Kanske att den ekonomiska uppoffringen av hjälpandet av några hundra människor fördröjer ert inköp a iphone7 ngn månad, äcklas ni inte själva över er girighet?

 11. Johnny

  Det är intressant att notera att DÖ-partierna satsar 320 miljoner på stöd till fattiga flyktingar i Syriens närområde där 99% av flyktingarna finns och 34 miljarder på de migranter som olagligen tar sig in i Sverige som är mindre än 1%. Regeringen satsar alltså 1% av budgeten på 99% av flyktingarna i utlandet och 99% av budgeten på 1℅ i Sverige.
  Enligt propagandan är detta den goda och humanitära politiken och att göra tvärtom som SD vill är den onda och inhumana politiken. I verkligheten är det de som anser sig själva vara goda och humana som står för den onda och inhumana politiken. Med en bild på död 3 åring lyckas de kulturmarxistiska propagandisterna på SVT motivera folk att fortsätta stödja den onda och inhumana politiken. Sverige år 2015.

 12. Johnny

  Om EU-länderna inte lyckas kontrollera sina gränser och miljontals människor lyckas ta sig in olagligt i EU, tror jag att både EU och välfärdsstaterna kommer att kollapsa inom några år. Konflikterna mellan invandrare och ursprungsbefolkning om arbeten och bostäder, skolor och sjukvård kommer att eskalera till våldsamma nivåer. Invandringskritiska partier kommer att uppnå majoritet i flera länder men antagligen för sent för att lyckas vända utvecklingen av ett alltmer kollapsat samhälle.

  Vi vet av erfarenhet att ju större diasporran blir dessto mindre integreras den, speciellt gäller detta olika grupper av muslimer med gemensamt språk, religion och kultur där även andra och tredje generationen inte integreras i västerländska liberala värderingar. Enklaviseringen lär fortsätta och expandera till inbördeskrig blir ett faktum.

Comments are closed.