Politik

Har just prövat på Luxe, San Franciscos superba parkeringsapp

I San Francisco för en IT-konferens så fick jag chansen att pröva på en superintressant app som heter Luxe. Luxe är en service som man måste uppleva för att förstå hur cool den är.

Så man kör in till San Francisco och det första man måste göra är att hitta ett parkeringsgarage. Att parkera på gatan är i princip möjligt men i dagens överhettade IT-marknad är det inte att tänka på. Men vad händer om man sen har ett möte i andra ändan av stan? Och kanske sen ska till en tredje plats?

Då måste man tillbaks till parkeringsgaraget och givetvis ta upp sitt kreditkort och betala med det osv.

Lösningen heter alltså Luxe som liknar Uber men för parkering. Så man ringar upp Luxe från bilen och säger till var man ska stanna och möta deras betjänt som kommer farande på ett rullbräde eller en liten sparkcykel. Betjänten kommer, fäller ihop sin sparkcykel och kör iväg med bilen. Appen sköter allt så man behöver inte hålla på och meka med kreditkort eller pengar.

Sen är man klar med mötet och man ringer upp på mobilen och får beta att betjänten kommer med bilen om 20 minuter. Man kan se precis var betjänten befinner sig med bilen. Bilen kommer fram, betjänten hoppar ut och med sin hopfällda rullbräde, man själv hoppar in och appen sköter allt.

Nu finns det mindre problem. Det första är att man måste känna till stan bra nog för att veta var man an stanna bilen i tio minuter eller så så att betjänten hinner fram på sin sparkcykel.

Det andra är att man måste kunna använda mobilen medan bilen är i rörelsen, vilket först av allt är olagligt i Kalifornien men även om man använder hands-free så är det inte speciellt enkelt.

Luxe hyr in sig på parkeringsgarage och andra platser i San Francisco och kan erbjuda ett mycket bra pris. Man betalar Luxe och inte något garage och priserna ligger under vad man betalar för ett typiskt parkeringsgarage.

Luxe och andra liknande parkeringstjänster kan också erbjuda tilläggstjänster som biltvätt osv.

En mycket bra tjänst som verkligen fungerar och har blivit mycket populär.
Så populär att man har fått $25,5 miljoner i riskkapital

Fråga, finns det någon liknande tjänster i de större svenska städerna?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien