Politik

Iranavtalet nu officiellt! President Obamas historiska seger över republikanerna. Svidande nederlag för Israellobbyn

Intervju med president Obama om Iranavtalet för en vecka sedan.

Alla visste att det skulle bli en mycket tuff fajt för President Obamas att få igenom sitt Iranavtal mot ett sammansvetsat republikanskt parti, splittrade demokrater och en fly förbannad Binjamin Netanyahu och den mäktiga israeliska AIPAC-lobbyn. Det finns inte en senator eller representant som inte har bjudits in till Israel för att höra Netanyahus domedagsprofetior om president Obamas fördrag blir verklighet och “Iran får bomben”.

Men mot alla odds så lyckades Demokraterna i kongressen, med stor hjälp från den lilla liberala Obama-vänliga Israellobbyn JStreet besegra AIPAC, republikanerna och Netanyahu.

Inte bara besegra dom utan t.om. förhindra att republikanerna och Netanyahu tvingade Obama att lägga fram ett förnedrande veto mot vad motståndarna tog för givet skulle bli en republikansk resolution mot varje form av Iran-avtal.

Men de flesta demokratiska politiker både i Senaten och Representanthuset förblev sin president trogen. t.om. dom av judisk börd, och man kunde därför förhindra att den republikanska resolutionen ens kunde debatteras.

Jennifer Steinhauer skriver i New York Times: Democrats Hand Victory to Obama on Iran Nuclear Deal

Senate Democrats delivered a major victory to President Obama when they blocked a Republican resolution to reject a six-nation nuclear accord with Iran on Thursday, ensuring the landmark deal will take effect without a veto showdown between Congress and the White House.

A procedural vote fell two short of the 60 needed to break a Democratic filibuster. It culminated hours of debate in the Senate and capped weeks of discord since the United States, Britain, France, Germany, Russia and China announced the agreement with Iran in July.

The debate divided Democrats between their loyalties to the president and to their constituents, animated the antiwar movement on the left and exposed the diminishing power of the Israeli lobbying force that spent tens of millions of dollars to prevent the accord.

Med tanke på att republikanerna har en majoritet i Kongressen och att Obama är vis ändan av sin andra presidentperiod och därför en s.k.”Lame Duck” så är det här verkligen en historisk seger.

Genom den här segern så öppnas nu vägen för Iran att återta sin tidigare ställning som Mellanösterns regionala supermakt. Ekonomiska supermakt bör tilläggas. Och för USA och Iran att upprätta allt tätare kontakter för att lösa regionala problem.

Precis som Taiwan efter Nixon erkände Kina så kommer Israel att fortsätta att spela en viktig ekonomisk roll i närområdet. Men dess tid som Mellanösterns enda regionala supermakt är nu över.

Och med litet tur kommer inflödet av investeringskapital från utlandet att ge grogrund för den Gröna Rörelsen och för ett demokratiskt Iran.

Det är rätt intressant att avtalets motståndare just finns att hitta bland amerikanska republikaner, den kristna högern, Netanyahus regering och de iranska mullorna. Som har mycket mer gemensamt än de någonsin inser.

Pressklipp:
DI, SR

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Iranavtalet nu officiellt! President Obamas historiska seger över republikanerna. Svidande nederlag för Israellobbyn

Comments are closed.