Politik

Ploughshares Fund, hur Obama dribblade bort republikanerna och Netanyahu och rodde iland sitt historiska Iranavtal

Video från San Franciscobaserade Ploughshares Fund som hjälpte Obama driva igenom sitt Iran-avtal.

President Obamas Iran-avtal är resultatet av en superb kampanj för att vinna över demokratiska kongressledamöter och stå emot republikanernas desperata attacker för att stoppa avtalet.

Carol E. Lee och Siobhan Hughes skriver i Wall Street Journal om hur presidenten organiserade sin kampanj för att vinna en veto-säker majoritet i Senaten: Obama Methodically Wooed Democrats to Back Iran Nuclear Deal. Realizing no GOP support was forthcoming, White House set up an ‘anti-war’ room to pressure fellow Democrats, worked with Pelosi and outside groups

Six days after reaching the nuclear deal with Iran, the White House in July set up what aides dubbed an “anti-war room” in the basement of the West Wing.

The windowless hub became the seat of the administration’s aggressive campaign to push back against critics of the deal. Whiteboards listed lawmakers’ positions. Computer screens logged onto Twitter to monitor commentary from opponents, and a small television helped staffers keep tabs on the cable-news debate. For weeks, the operation buzzed with senior White House officials, digital gurus and rank-and-file aides running a rapid-response operation.

The “anti-war” name of the room underscored the White House’s realization earlier this year that the nuclear deal was unlikely to win any Republican votes in Congress and would require a battle plan focused on mustering support among Democrats skeptical of the deal. It also reflected a chief White House message: Those who supported the nuclear deal favored diplomacy; opponents favored war with Iran.

Nyckelspelare var EU-minstrar som förklarade för vacklande demokrater att om dom röstade ner avtalet så skulle EU inte gå tillbaks till förhandlingsbordet. Man skulle själva börja investera i Iran.

En annan nyckelspelare var den lilla Israel-lobbyn som flög in pensionerade Israeliska säkerhets och underrättelseexperter som förklarade sig nöjda med avtalet. Och San Franciscobaserade Plogushares Fund som jobbar för fred och mot atomvapen.

En kampanj som visar att när han väl vill så kan president Obama fortfarande dribbla bort republikanerna. Som dock tillsammans med Binjamin Netanyahu nu kommer att försöka sabotera avtalet på andra sätt. Precis som med president Obamas sjukförsäkringsreform så kan de båda politiska partierna nu så fientliga att ingen dialog är möjlig överhuvudtaget. Och det kommer på sikt att bli slutet på USA som supermakt.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Iran