Politik

Ryan Dahls triumf, IBM köper StrongLoop: Node.js och API-ekonomin invaderar företagen

Året är 20009 och Ryan Dahlk, en ung programmerare på IT-företaget Joyent i San Francisco har en ide. Han tar datorspråket JavaScript, som hittills har används i webbläsare och webbklienter och porterar det så att det går att använda på servrar. Den nya JavaScript-dialekten får namnet Node.js och nej, den är inte skriven i JavaScript utan i C-språket.

Node.js blir snabbt ett av webbens och datormolnens absoluta favoritspråk. Det är snabbt, lättviktigt och oerhört effektivt eftersom det använder s.k. non-blocking io..

Nu har IBM, det företag som jag själv jobbar på, just köpt StrongLoopett startupföretag i San Mateo som startades så sent som för två år sen och nu har 30 anställda. Och en produkt som är baserad på Ryan Dahls Node.js och är fokuserad på appar för storföretag som inte bara måste vara snabba men också säkra. Och som gör det lätt att använda API:n eller gränssnitt som vi säger på svenska, för att accessa data i databaser.

Ingrid Lunden skriver på TechCrunch: IBM Buys StrongLoop To Add Node.js API Development To Its Cloud Platform

IBM has today made another acquisition to expand its business in cloud services — specifically in the area of enterprise app development. It has acquired StrongLoop, a startup based in San Mateo that builds application development software for enterprises using the open source JavaScript programming language Node.js. This in turn enables enterprises to build mobile and cloud-based apps equipped with APIs to integrate with each other and handle high volumes of data between mobile, web and Internet-of-Things apps.

Terms of the deal were not disclosed. StrongLoop had raised $9 million in funding from Shasta and Ignition Partners, including an $8 million round in 2013.

IBM says it will be integrating StrongLoop’s Node.js features into its wider software portfolio to sit alongside MobileFirst and WebSphere. The main benefit of adding a Node.js development framework is to address a demand from enterprises who are interested in building apps with APIs that can handle large amounts of data and also connect on the back-end with other enterprise applications. (It should also help IBM compete better with the likes of Amazon, which has been offering a Node.js development platform since 2013.)

IBM says Node.js is one of the fastest-growing frameworks for developers, which also may point to demand that IBM has been seeing directly from its customers.

Men nio miljoner i riskkapital och 30 anställda så är StrongLoop typisk för dagens startupföretag som snabbt och med få anställda kan snickra ihop innovativa IT-produkter baserade på Öppen Kod.

Ett tecken på hur viktigt Node.js och API-ekonomin har blivit för storföretagen.

Och efter att ha varit i rampljuset så försvann Ryan Dahl plötsligt för tag sen. Förhoppningsvis dyker han snart upp igen.

Och för den som vill experimentera med StrongLoop så finns den redan på IBMs datormoln Bluemix

Och för den datorspråkintresserade så rekommenderas Peter Wayners artikel i InfoWorld Here’s how the enterprise stalwart and onetime script-kiddie toy stack up in a battle for the server room mellan Java och Node.js om vilket språk som kommer att dominera inom företagen i framtiden.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om API-ekonomin

One thought on “Ryan Dahls triumf, IBM köper StrongLoop: Node.js och API-ekonomin invaderar företagen

Comments are closed.