Politik

Silicon Valley: ingen sympati för lågavlönade städare på WeWork i San Francisco

Kontorshotellet WeWork i San Francisco, och med högkvarter i New York och lokaler i många andra städer, som jag redan har skrivit om flera gånger, är värt tio miljarder dollar och framställer sig gärna som ett IT-företag med både känsla och patos. Som dock inte omfattar de städare som förlorade jobbet när WeWork sade upp kontraktet med det städföretag som skötte städningen av företagets lokaler i San Francisco; och gjorde 100 lågbetalda städare arbetslösa. Istället anställde man sina egna städare till aningen högre löner, men vägrade att anställa de nu arbetslösa städarna. Som protesterade.

David Gelles skriver i New York Times: At WeWork, an Idealistic Start-Up Clashes With Its Cleaners

WeWork’s headaches stem from a complicated dispute with a group of men and women who once cleaned WeWork locations. With its aspirations to be an office-rental paradise, it couldn’t have sticky floors by the free craft beer keg, or trash collecting under the Ping-Pong tables.

It needed cleaners — lots of them — to keep its locations tidy. Looking for help, it turned to contractors to provide cleaning services. In Boston and Washington, as well as New York, the contractor was Commercial Building Maintenance Corporation, or CBM, which provided hundreds of janitors to those locations.

But that routine decision came back to haunt WeWork. When the New York City cleaners — who made about $10 an hour and received no benefits or paid time off — tried to unionize in June, CBM terminated its contract with WeWork and eliminated the jobs. WeWork decided to hire its own in-house cleaning staff but will not hire all the former CBM workers, leaving about 100 people jobless.

The result has been a showdown between new economy and old. All summer, the cleaners protested outside WeWork offices around New York, blowing whistles and chanting: “WeWork, shame on you! WeWork, shame on you!”

De arbetslösa städarna har inte gett sig utan fortsätter att protestera utanför WeWorks lokaler i San Francisco. Man hade kanske trott att ett så rikt kontorshotell skulle erbjuda de arbetslösa städarna städjobb, och kanske också till en dräglig lön. Men så har alltså inte skett.

Dagens startupföretag framställer sig helst som fräscha och idealistiska. Men bakom den glassiga fasaden så ser det inte riktigt lika fint ut. Vilket kanske inte är så underligt med tanke på de miljardbelopp som står på spel.

Den återigen aktuella Steve Jobs var en av de allra värsta entreprenörerna här i Silicon Valley, som t.o.m. vägrade att hjälpa staden Cupertino där Apple ligger, att finansiera ett modernt WiFi för stadens skolor och befolkning.

Och vem bryr sig i vilket fall om några lågbetalda städare?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Silicon Valley,Inkubatorer