Politik

Från Total Information Awareness till Projekt Brandeis: Darpa satsar på den personliga integriteten på nätet

Army evaluates DARPA's futuristic soft exosuit

Bilden är från ett annat Darpa-projekt och har ingenting med Projekt

Efter terrorattackerna mot New York och Washington för 14 år sen så har Pentagon satsat på massavlyssning under sin nu ökända slogan Total Information Awareness. Men i ett försök att få fler forskare från USA:s – och Sveriges – universitet att samarbeta med Pentagon, så satsar nu Darpa eller Defense Advanced Research Projects Agency om den egentligen heterpå forskning som ska säkra den personliga integriteten på nätet. Darpa är den avdelning inom Pentagons som finansiera forskning i syfte att utveckla teknologi för militära ändamål som Svenska Wikipedian så träffande skriver. Det var som bekant Darpa som finansierade utvecklingen av Internet.

Steve Lohr skriver i New York Times: With ‘Brandeis’ Project, Darpa Seeks to Advance Privacy Technology

The Brandeis manifesto was published two years after the introduction of the Kodak film camera, a privacy-threatening technology of its day. It could quickly capture images, recording people in normal poses and spontaneous moments. The previous wet-plate, lithographic cameras required their subjects to present themselves in frozen stillness. But with a hand-held Kodak camera, photo snappers were suddenly taking pictures of people in public places — downtowns, ballrooms and beaches. The “camera fiends” were seen as a menace, and banned from beaches and from the Washington Monument for a while.

But while the times and the technology have changed, the fundamentals have not, according to John Launchbury, the Darpa program director for Brandeis. Privacy, he said, is a value at the heart of a free society, and an engine of progress.

“Privacy is a key enabler to things we care desperately about, like democracy and innovation,” Dr. Launchbury, a computer scientist and cryptographer, said in an interview on Friday.

Nu betyder inte det att NSA:s massavlyssning kommer att upphöra, bara att Darpa nu kommer att finansiera teknologi som göra oss säkrare från icke-militär masavlyssning. Och bara det är ett steg i rätt riktning.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om NSA