Politik

På kinamingel med kinesiska IT-entreprenörer i Silicon Valley

kinesmingel

Det är inte fint att säga Kinamat eller Kinarestaurang, om vi är välutbildade så säger vi kinesisk restaurang eller kinesisk mat.

Och om vi bor i Silicon Valley så umgås vi med kinesiska IT-entreprenörer. Och där är det en stor skillnad mellan dom som kommer från Taiwan och dom som kommer från Kina. Trots att tiotusentals människor från Taiwan idag arbetar i Kina.

De här IT-entreprenörer var från Taiwan och dom hade flugits över på Taiwan-regeringens kostnad för att tillbringa tre månader, vilket år så länge som ett turistvisum gäller, på ett inkubator i Santa Clara. Som dom använder som bas för att sen brutalmingla med riskkapital och amerikanska entreprenörer. Och besöka Meetups osv.

Den koreanska regeringen har ett liknande program.

Jag var faktiskt den ende västerlänningen på plats och i början så fick jag inte komma in. Tills jag lyckades övertyga dom om att jag faktiskt förstod vad dom pratade om.

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kina