Politik

Google och Apple mot bilföretagen, glöm motorn, nu handlar allt om mjukvara

I skuggan av försöken att skapa förarlösa bilar så pågår en allt intensivare kamp mellan Apple och Google å ena sidan och bilföretagen å den andra om vilken mjukvara som ska styra framtidens bilar, om ni ursäktar den dåliga vitsen.

För framtidens bil kommer att vara helt baserad på mjukvara. Och vad bilföretagen nu oroar sig för är att utvecklingen kommer att gå som den redan har gått på mobilsidan, att Google och Apple kommer att utveckla avancerade operativsystem för bilindustrin som kommer att bli relegerade till rollen som hårdvarutillverkare med allt lägre marginaler.

Jack Ewing skriver i New York Times: Apple and Google Create a Buzz at Frankfurt Motor Show

The main risk for carmakers is probably not so much that an Apple car would destroy Mercedes-Benz or BMW the way the iPhone gutted Nokia, the Finnish company that was once the world’s largest maker of mobile phones. Rather, the risk is that Apple and Google would turn the carmakers into mere hardware makers — and hog the profit.

Carmakers say they are determined to resist that danger by maintaining control of the software that is proliferating inside vehicles.

“What is important for us is that the brain of the car, the operating system, is not iOS or Android or someone else but it’s our brain,” Dieter Zetsche, the chief executive of Daimler, the maker of Mercedes vehicles, told reporters at the car show. IOS is Apple’s operating system for mobile devices.

“We do not plan to become the Foxconn of Apple,” Mr. Zetsche said, referring to the Chinese company that manufactures iPhones.

Så oavsett när eller ens om vi kommer att få förarlösa bilar under de närmaste decennierna, som jag tvivlar på, så kommer bilden att utvecklas i rasande fart, bl.a. för att minska koldioxidutsläppen, och kampen kommer då att stå mellan Google, Apple och Tesla i Silicon Valley med sin mjukvara och sina bilbatterier och bilföretagen med sin hårdvara.

Pressklipp:
Expressen

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Bilar