Politik

The Danish Girl, den första transpersonen, Tom Hoopers film med Eddie Redmayne och svenska Alicia Vikander

I en social revolution som kom helt oväntat i under de senaste åren, så fick den homofobiska amerikanska kristna högern stryka på foten för en ungdomsrevolution som inte kunde se någon orsak att diskriminera mot HTB-människorna i USA.

Ett tecken på de nya vindarna är Tom Hoopers film med Eddie Redmayne och svenska Alicia Vikander om Lili Elbe, den första moderna transpersonen. Född Einar Mogens Andreas Wegener i Danmark 1882 och död 1931 i Dresden mot slutet av Weimarrepubliken. Lili Elbe var en dansk konstnär som genomgick en könskorrigering och sen dog av komplikationer i samband med att hon fick en livmoder inopererad. Filmen är baserad på David Ebershoff roman med samma namn från 2000

Mycket har hänt på det här området sen dess, men det är ändå positivt att vi inte glömmer Lili Elbe, en transpionjär långt före amerikanska Christine Jorgensen.

I ett exempel på hur världen har förändras sen dess så har myndigheterna i djupaste sydstaterna i South Carolina tvingats tillåta Chase Culpeper, en ung transperson rätten att ha en bild av sig själv som hon ser ut på sitt körkort. Något som hade varit helt otänkbart för bara några år sen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Transpersoner