Politik

Trots allt en solskenshistoria: Ahmed Mohamed, pojken i Texas som byggde en klocka och blev arresterad av polisen

Att det inte är lätt för muslimer i USA kommer kanske inte som någon större överraskning. Men att en fjortonårig skolgrabb i Texas blev arresterad som misstänkt terrorist för sin egenhändigt byggda klocka förvånade rätt många i USA. Historien fick dock ett lyckligt för att inte säga överväldigande slut när ett antal stora IT-företag med Google och Facebook i spetsen bjöd in honom och toppuniversitetet MIT och självaste president Obama ville träffa honom.

Vauhini Vara skriver i New Yorker: How Will Ahmed Mohamed’s Story Play Out in Texas?

Dash created an online form where people could send messages of support for Mohamed and suggestions for how to encourage his creativity. He also tweeted about Mohamed. Dash has more than half a million followers; within hours the hashtag #IStandWithAhmed was trending on Twitter, and Dash had collected thousands of suggestions—“everything from ‘Do you want to meet Mark Zuckerberg?’ to ‘I want to send you a robot,’ ” he recalled.

Mohamed didn’t need the proffered introduction to Zuckerberg, the Facebook C.E.O., since, by Wednesday afternoon, Zuckerberg himself had invited Mohamed to meet him at Facebook’s headquarters. After that, in a miniature version of the one-upmanship that Silicon Valley companies use to lure sought-after engineers, Google saved a spot for Mohamed at a science fair it hosts, and Twitter offered him an internship. There even came a tweet from Barack Obama’s account: “Cool clock, Ahmed,” the President wrote. “Want to bring it to the White House? We should inspire more kids like you to like science. It’s what makes America great.” Mohamed had mentioned wanting to attend M.I.T., and on Wednesday night, while being interviewed by Chris Hayes of MSNBC, Hayes introduced a surprise guest, an astrophysicist at the university, who invited Mohamed to visit. “You are the kind of student we want at places like M.I.T. and Harvard,” the astrophysicist said.

Och orsaken till det stora intresset från IT-etablissemanget hänger ihop med deras försök att få fler “svarta” amerikaner att intressera sig för IT.

En solskenshistoria som hade kunnat få ett helt annat slut om det inte hade varit för de sociala medierna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Trots allt en solskenshistoria: Ahmed Mohamed, pojken i Texas som byggde en klocka och blev arresterad av polisen

  1. Peter Andersson

    Jag såg ett påstående någonstans på ett forum att grabbens farsa är en ex-somalisk politiker som redan har försökt få audiens hos Obama på egen hand – det kan ligga mer bakom det här än den feelgoodstory libmedia rullar ut just nu. Fast det kan ju vara trolling å andra sidan.

Comments are closed.