Politik

Israel efter president Obamas Iran-avtal, kan monsterbomber verkligen kompensera för frånvaron av ett slut på ockupationen?

The Wall of Shame

Det fortsätter att storma kring president Obamas Iranavtal, men de flesta Washingtonobservatörer anser nu att trots Israels premiärminister Binjamin Netanyahus bärsärkagång mot avtalet så är det ett faktum.

Men istället för att dra politiska slutsatser från vad som trots allt är en politisk överenskommelse så fortsätter Netanyahu att enbart tänka i militära banor. Och har nu begärt en shoppinglista med tunga vapen som skulle räcka för ett dussin krigsmakter.

New York Times skriver på ledarplats: Israel and America After the Iran Deal

One dubious proposal would have the United States provide Israel with a massive ordnance penetrator, or MOP, a 30,000-pound bomb that could do serious damage to Fordo, the Iranian enrichment facility built into a mountain. President Obama has already promised Israel a smaller, 4,444-pound, bunker-busting bomb. Adding MOP to the mix would be provocative and dangerous.
….
Since 2009, the United States has provided Israel with more than $20 billion in military aid, as well as more than $3 billion for missile defense systems and $1.9 billion in precision-guided munitions. It has also promised that Israel will be the only Middle East nation to have the advanced F-35 jet fighter. To win backing for the Iran agreement, Mr. Obama pledged to further strengthen the relationship by negotiating a new security agreement and renewing assurances that Israel, the only country in the region with nuclear weapons, will always have military superiority over its neighbors. It is probably inevitable that American aid to Israel, already a top recipient, will be increased, but Congress knows those increases come at a time of strict limits on federal spending and will undoubtedly require cuts in other programs.

En mer intelligent ledare skulle inse att det nu är hög tid att sluta fred med palestinierna och få slut på ockupationen. Men alas nej. det enda den israeliska regeringen kan tänka på är att få USA att skeppa de tyngsta vapen man har, medan ockupationen fortsätter och Israels isolering växer.

För Netanyahu är fortsatt ockupation viktigare än att anpassa Israel till den nya verkligheten i Mellanöstern. Något som kommer att få konsekvenser under de närmaste åren.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Mellanöstern