Politik

Kan polska Kinetise lösa den gordiska knuten och lära världen skapa mobila appar utan att programmera?

På TechCrunchs hackathon förra helgen hade jag turen att träffa ett mycket intressant startupföretag från Warszawa: Kinetise med en produkt som gör det enkelt att skriva mobila appar utan att skriva någon kod. Allt man gör är att dra och droppa visuella komponenter för att skapa det grafiska gränssnittet för själva appen, och sen använder man s.k. REST API:n för att hämta in data från externa sajter. Som de moln-API som finns på Bluemix, IBMs datormoln.

Kinetise finns själv på Bluemix och

John Biggs skriver på TechCrunch: Kinetise Aims To Let You Make An MVP In A Box

When we first met Kinetise they were building a tool to allow anyone with no programming experience build a solid app for iOS and Android. Now, with a bit of improvement, they’re ready to unleash the next step in their master plan – to let anyone build a minimal viable product in a few minutes.

“A Mobile MVP can be built at Kinetise in a matter of hours or days. And especially for the relaunch we wanted to make these MVPs completely free,” said Piotr Pawlak, founder.

Såna här verktyg har varit Den Heliga Gralen rätt länge vid det här laget utan att riktigt lyckats. Men det nya i sammanhanget är REST-APIna som gör det enkelt att hämta in information från URL från datormolnen genom HTTP-protokollet. Vilket är den revolution som skapades av Roy Fielding år 2000 och som ersatte de tidigare så klumpiga metoderna som användes för distribuerad databehandling.

Och det är alltså Kinetise användning av drag och släpp, drag and drop, och REST APIn som gör att även dom som inte kan skriva kod nu faktiskt kan skapa riktigt intressanta mobila appar.

Pröva själv, det är lättare än ni tror.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Mobiltelefoner