Politik

Släng sminket och dina syntetkläder, föroreningarna i San Franciscobukten slår nya rekord.

2014_11_05_sfo-jfk_020z

San Franciscobukten är en av världens vackraste vattendrag, som nu blir alltmer förorenat. Men vad det är som förorsakar föroreningarna är litet förvånande. Det handlar nämligen, som Steve Rubenstein skriver i San Francisco Chronicle, om smink och syntetkläder: Millions of plastic particles polluting San Francisco Bay

San Francisco Bay is hundreds of times more contaminated than the Great Lakes with small plastic particles from cosmetics and synthetic clothing, a new study has found.

And the small microbeads and other pollutants are gobbled up by fish, whose guts contain far more of the toxic stuff than their fellow Great Lakes fish.

The study by senior scientist Rebecca Sutton of the San Francisco Estuary Institute found that plastic microbeads from facial cleansers and similar products are a chief source of growing pollution in the bay.

Och de små mikropärlorna äts sen upp av fiskar som misstar dom för mat.

Många Många kosmetikatillverkare har börjat eliminera mikrokulorna från sina produkter och ersätta naturprodukter. Den kaliforniska senaten har godkänt ett lagförslag, som motarbetas av de stora kosmetikatillverkarna, som skulle förbjuda försäljning av mikrokulor i kosmetika efter 2020.

Dags att slänga sminket och syntetkläderna alltså.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien