Politik

Hur utvecklas datorindustrin nu när Moores lag drar mot sitt slut?

8 bytes vs. 8Gbytes

Dagens samhälle är alltmer baserat på datorn och på att datorn fortsätter att utvecklas enligt Moores Lag, som gör gällande att “antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt”.

Men Moores Lag har börja knaka i fogarna och som John Markoff skriver i New York Times så ifrågasätts nu hur den långsammare utvecklingen kommer att påverka datorindustrin och i förlängningen samhället som helhet:
Smaller, Faster, Cheaper, Over: The Future of Computer Chips

The glass-is-half-full view of these problems is that the slowdown in chip development will lead to more competition and creativity. Many semiconductor makers do not have the state-of-the-art factories now being designed by four chip manufacturers, GlobalFoundries, Intel, Samsung and TSMC.

The delays might allow the trailing chip makers to compete in markets that don’t require the most bleeding-edge performance, said David B. Yoffie, a professor at Harvard Business School.

And even if shrinking transistor size doesn’t make chips faster and cheaper, it will lower the power they require.

Ultra-low-power computer chips that will begin to appear at the end of this decade will in some cases not even require batteries — they will be powered by solar energy, vibration, radio waves or even sweat. Many of them will be sophisticated new kinds of sensors, wirelessly woven into centralized computing systems in the computing cloud.

Speciellt utvecklingen mot energisnåla sensorer är grunden för den snabbt växande Sakernas Internet, som redan håller på att förändra samhället i grunden.

Men det är mycket möjligt att samhällsutvecklingen också kommer att gå långsammare i framtiden. Något vi kanske inte hade räknat med för bara några år sen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om datorer

One thought on “Hur utvecklas datorindustrin nu när Moores lag drar mot sitt slut?

  1. Johnny

    Det verkar som om det finns en hel del utveckling kvar vad gäller maskinvaran, nu har vi octacore processor i budget smartphones från Xiaomi i Kina, USD200 för 2.2Ghz octacore, 2Gb RAM, 32 GB ROM, 13+5 Mpix, 5.5″ Full HD screen, 3000 mAh. Det är väl det stora som hänt i senaste tiden, att man kan köpa en riktigt bra telefon för USD200. Entry priset lär ligga på USD47 för en Smartphone. Det är Asien, Afrika och Sydamerika som köper billiga smartphones, vill man veta vilken budget telefon som är bäst så är det bara att kolla tio i topp försäljningen i Indien, där bra telefoner säljs för under 10.000 rupies.

    Det vore bra om kvaliteten på programvaran kunde bli bättre, ex skulle WhatsApp, WeChat, Messenger, Skype, Hangouts, etc må bra av betydligt bättre ljudkvalitet och snabbare bild överföring. Enklare, funktionellare och stabilare leder förhoppningsvis utvecklingen till.

    Vi lär få se snabbare och strömsnålare processorer, snabbare minnen med större kapacitet, bättre batterier och bättre skärmar, 4K är redan här, ännu bättre kameror och 4 G nät byggs för fulla muggar.

    Det kommer att ta ett tag för utvecklare och användare att lära sig alla möjligheter som erbjuds med nya tekniken. Utvecklingen lär fortsätta i snabb takt med så många konkurrenter som levererar bättre teknik till allt lägre priser.

Comments are closed.