Politik

Påvens besök i USA vittnar om hur religiöst USA fortsätter att vara

Tags:

Påven har alltså varit i USA och tidningarnas förstasidor har svämmat över med artiklar om den man som 70 miljoner amerikanska katoliker ser som sin ledare.
New York Times har samlat alla sina artiklar om påven på en enda sida så att alla kan följa honom dag för dag.

Det var inte så länge sen som den katolska kyrkan var synonym för sexuella övergrepp på barn här i USA, något som nu är bortglömt och förlåtet.

Samma sak med den katolska kyrkans syn på kvinnan, på samkönade äktenskap, på celibat för präster, på hela dess medeltida världssyn som inte har någon plats i dagens värld.

Utom i USA där man som ensam västland fortfarande har en överväldigande majoritet som fortfarande delar den katolska kyrkans syn på världen.

Däremot har påven kritiserats från de vanligtvis så kristna republikanerna för sin kritiska syn på klimatförändringarna och på kapitalismens skadeverkningar. Vilket kanske trots allt visar att det finns vissa saker som t.om. de kristna republikanerna anser vara viktigare än bibeln och utomjordiska gudar, nämligen att förstöra jorden och göra livet allt hårdare för de fattigaste.

Själv tror jag att påven är aningen lik förre ärkebiskopen K.G. Hammar, som jag gillar utan att dela hans kristna tro. Men för att bli en stor ledare så måste påven också släppa in kvinnor bland prästerna och modernisera kyrkans lära. Och det har han hittills visat sig oförmögen att göra.

Pressklipp:
Aftonbladet,SvT,DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Den Kristna Högern

29 thoughts on “Påvens besök i USA vittnar om hur religiöst USA fortsätter att vara

 1. Christer W

  CMO, du läser för selektivt. Läs om föregående inlägg och vad jag skrev i sista stycket.
  Några få procent i varenda religion är det som skapar värdegrunderna, vilket ändå inte betyder att de alltid drar åt samma håll.
  I en hel del frågor blir katolska kyrkan definitivt överkörda andra liberalare inriktningar och i andra frågor gör de gemensam sak.
  När det gäller påven så har han också att förhålla sig till tjänstemannastaben och kurian, han vill nog inte ha en palatsrevolution mot sig och kanske tvingas återupprätta en gammal god tjänst, provsmakare.

  (Det med några få procent är globalt, oavsett religion eller ren politik. Det är en “handfull” personer som formar regelverk, värdegrunder och normer som folk ska leva efter, och inte så sällan lever de inte själva efter dem.
  När romarriket var som störst och mäktigast, år 117, så var det ca ett hundratal personer som styrde och hade makten över 88 miljoner innevånare.)

 2. cmo

  Christer W om de påvetrogna haft stort inflytande tror jag inte samkönade äktenskap gjort sådana rekordsnabba framsteg i USA, eller att USA haft västvärldens mest “liberala” abortlagstiftning.

 3. Christer W

  CMO, 5% som följer påven lojal det är inte av så stor betydelse. Det viktiga är deras inflytande på villkoren för gemen man,
  Det som är märkligt är att många icke troende och oreligiösa inte ens fundera över hur påverkade och styrda de är av nedärvda regler, normer och fördomar från t.ex. 5% när det gäller katolicismen.
  För all tydlighets skull, det gäller alla typer av religiös inriktning, några få procent skapar värdegrunder och kräver och förväntar sig att vi alla ska respektera dem och anpassa oss till dem.

  1. Lennart

   Christer, ett intressant faktum i det här sammanhanget är att Lenin, som kunde allt om socialt inflytande, inte ville expandera Bolsjevikerna alltför snabbt. Han ville hellre ha en liten kader rättrogna som han kunde lita på. Jesus hade som bekant 12 anhängare, det var allt han behövde. Och hur många hade Marx?

   Jag läser just nu Lasse Erikssons intressanta Boken om Gerda om Gerda Östberg,en ung kvinnlig akademiker och hennes liv i Uppsala kring sekelskiftet 1900. Och hur diskrimineringen mot kvinnor långsamt började lossna.

   Och om vi nu tar siffran 5% som är Påvetrogna, som är tagen helt ur luften, som skulle det betyda att av 51 million miljoner katoliker så har påven 2,5 miljoner trogna följeslagare i USA. En av dom vet vi vem det är, det är Kim Davis, den katolska registratorn i Kentucky som vägrade viga homopar. Och som ensam skapade rubriker över hela USA genom sitt agerande, och för att hon sen fick fängelse för att hon bröt mot den amerikanska författningen.

   Under sin USA-resa gav påven henne en audiens för att visa sitt stöd. Och flera republikanska presidentkandidater visade sitt stöd. En enda person kan alltså ha ett stort inflytande.

 4. cmo

  Av de 20%-en är kanske hälften practiserande Katoliker och hälften av de är kanske att betrakta som lojala med kyrkans politiska ståndpunkter så mellan tummen och pekfingret kanske 5% som lojalt “följer påven”

 5. Christer W

  För övrigt har jag reflekterat över alla som gör frustrerade uttalande om islam och sen ber om ursäkt för det och även för att de har sagt att islam vill ta över världen.
  Det är märkligt eftersom just det sistnämnda är sant, ALLA religioner vill ta över världen och sätta sina värdegrunder eftersom det ligger i religions intresse.

  1. Lennart

   Christer: precis, missionärsverksamhet utgör ju kristendomens kärna, utan vilken den aldrig hade överlevt och frodats som den har gjort. Men jag tror inte att t.ex. judendomen är baserad på missionärsverksamhet.

  1. Lennart

   San: Vi har tydligen vaknat på fel sida idag. Men om du vill avreagera dig på den här bloggen så gärna det.

 6. San

  Påven har inte speciellt inflytelserik i USA eftersom katoliker inte utgör någon majoritet och de katoliker som finns i USA delar tillsynes inte påvens syn. Tillskillnad från säg ett flertal länder i Europa.

  Enkla verifierbara fakta. Men fakta har aldrig varit speciellt viktigt varken för Lennart eller Sarah Palin.

  1. Lennart

   San: Påven är mycket inflytelserik inte bara i Washington, se hur han hjälpte Obama att få tillstånd det historiska närmandet till Kuba, utan även ute i landet. Bl.a. här i Kalifornien. Om du följde politiken här i Kalifornien så skulle du känna till det http://www.sfgate.com/bayarea/matier-ross/article/Prominent-Catholics-call-on-pope-to-oust-S-F-6202539.php

   Det är f.ö. litet konstigt hur fixerad du är på Sarah Palin. Det är väl ingen i USA som minns henne idag. Det är som att ständigt snacka om Maude Olofsson. Då är väl Carly Fiorina en bättre slägga att ta till.

 7. Christer W

  Roger, å andra sidan befinner sig de i den kristna hemisfären oavsett om det är 20% eller 38%.
  Mitt första inlägg gick ut på att bara för man lever i och är uppvuxen i den kristna hemisfären, oavsett om den är katolsk, protestantisk, presbyteriansk behöver inte folk vara religiösa.
  (t.ex. jag är inte döpt och aldrig varit medlem i någon religion. Jag är så pass gammal så morgonbön i skolan var obligatorisk för de flesta, utom för mig. Jag var inte medlem i svenska kyrkan. Därför kom jag alltid “försent” till första lektionen eftersom tvånget gällde inte mig. Mer än 30 år senare frågade mina klasskamrater varför jag aldrig fick skäll i skolan för att jag aldrig kom i “tid”. De visste inte om att min familj var religionsfri.
  Men likt förbannat är jag uppvuxen i den kristna hemisfären och kan kanske betecknas som ateist sedan födsel och ohejdad vana.)

  Trots allt så är det den katolska kyrkan som som sedan länge har format de kristna grunderna, även för andra inriktningar eftersom de har tvingats att förhålla sig till katolicismen.
  Troligtvis hittar man liturgiska och klerikal procedurer i alla samfund som har sitt ursprung i hur rom formade religionen.

  Och, 20% är också en betydande andel i förhållande till de andra. Den är också tillräckligt stor för tvinga de andra att vända sig till den eftersom den inte är försumbar.

  1. Lennart

   Christer, Intressant att du blev befriad från kristendomsundervisningen. Göran Rosenberg har skrivit att han också blev befriad, av lättförklarliga skäl.

   Och som du skriver, en ideologi eller religion kan dominera ett samhälle utan att ha en massiv majoritet. Ett bra exempel på det är just USA:s katoliker. Som jag skrev så spelade de en viktig roll inom “anti-kommunismen” under det kalla kriget. Bill Buckley var en av de kända katoliker som tog ställning mot kommunismen med utgångspunkt från hans kristna tro, en annan var den inte helt okände Joe McCarthy som känd från McCarthy-processen https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_McCarthy

   Den katolska kyrkan fortsätter att spela en roll i kampen mot samkönade äktenskap, något som påven markerade under sitt USA-besök genom att ge Kim Davis en audiens http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/09/30/the-murky-details-of-kim-daviss-alleged-secret-meeting-with-pope-francis/.

 8. Christer W

  San, du är lite sanslös i din argumentation. Visst fasen 38,61% en betydande andel, mer än en tredjedel av us befolkning. Dessutom är ca en tredjedel av världens befolkning med i den kristna kultursfären, en sfär där även katolicismen ingår. En annan tredjedel är islam.
  Ingen av dessa ses som små och obetydliga utan som världsomfattande och inflytelserika trots att ingen av dem enskilt omfattar majoriteten av världens befolkning.

  1. Lennart

   Christer, bra skrivet, och det är också viktigt att komma ihåg att den katolska kyrkan har haft ett enormt inflytande just i Kalifornien och västra USA. I östra USA var det puritanerna som kom och etablerade sig, men i västra USA var det katolikerna som kom från Mexiko. Och deras inflytande har varit mycket stort ända sedan mitten av 1700-talet.

   Även politiskt genom inflytelserika intellektuella som Bill Buckley och andra.

   1. roger

    Lennart: “Utom i USA där man som ensam västland fortfarande har en överväldigande majoritet som fortfarande delar den katolska kyrkans syn på världen”

    Är detta sant?
    Är 20% en överväldigande majoritet?
    Är USA det enda västlandet med stor andel katoliker?

    1. Lennart

     roger: USA är ett intensivt kristet land, där katolikerna utgör en del av de olika kristna samfunden. Jag har inom nära gångavstånd över dussinet kyrkor här i hjärtat av Silicon Valley, som alla utnyttjas av flera olika samfund. Parkeringsplatserna är fyllda på helgen.

     Det är en helt annan sak än i Europa där man ofta är kulturellt oc traditionellt kristen utan att för den delen låta tron dominera hela ens liv. K.G. Hammar skulle närmast ses som en ateist här i USA.

     Skillnaden är intressant. I Sverige tillbringar de kristna i svenska kyrkan några timmar i kyrkan på helgen, i USA tillbringar de kristna här i Silicon Valley ofta hela söndagen och ett par kvällar i kyrkan. Det är ett annat liv, en helt annan tro.

     Och ja, vi har Pingströrelsen och andra liknande samfund i Sverige, men inte som här i USA.

  2. Lennart

   Christer: det kan också vara intressant att vilken religiös hemvist USA:s 100 senatorer har:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_affiliation_in_the_United_States_Senate
   Catholics are represented by 28% of the Senate for 25.9% of the population. (1.08×)
   Baptists are represented by 10% of the Senate for 17.2% of the population. (0.58×)
   Unaffiliated persons are represented by 3% of the Senate for 16.1% of the population. (0.19×)
   Methodists are represented by 8% of the Senate for 7.2% of the population. (1.11×)
   Lutherans are represented by 5% of the Senate for 4.6% of the population. (1.09×)
   Presbyterians are represented by 13% of the Senate for 2.8% of the population. (4.64×)
   Episcopalians are represented by 4% of the Senate for 1.8% of the population. (2.22×)
   Jewish people are represented by 9% of the Senate for 1.7% of the population. (5.88×)
   Latter-Day Saints are represented by 7% of the Senate for 1.4% of the population. (5.00×)

  3. roger

   Christer:
   1. 20% inte 38%
   2. L menade att USA var outstanding högt med katoliker i västvärlden.
   3. FAKTA läggs fram som visar att L har åt h-e fel.
   4. L börjar då _som vanligt_ att försöka förlöjliga den som inte dansar enligt hans pipa med härskartekniker istället.
   5. Förstår om San blir trött.
   6. Själv blir jag dödstrött, om L varit aningens seriös skulle han givetvis tacka sin läsare och rätta sitt JÄTTEfel.

 9. San

  Christer

  Tyckte egentligen inte det var värt besväret, men nu tillhanda höll Roger siffrorna på vad jag syftade på Katolicismen är inte speciellt stor i USA. Historiskt har den snarare varit misstänkliggjord.

  Vad det gäller katolska kyrkans syn på samkönade äktenskap så delas den vad jag vet varken av den amerikanska befolkningen eller Högsta Domstolen, men inte nog med det framför allt just katoliker i USA delar inte den katolska kyrkans syn på samkönade äktenskap. Tillskillnad från europeiska katoliker där en majoritet motsätter sig samkönade äktenskap.

  Ett jävligt korkat inlägg av Lennart som jag spenderade alldeles för mycket tid på.

  http://www.washingtonpost.com/blogs/post-partisan/wp/2014/02/11/catholics-still-lead-way-on-gay-marriage/

  1. Lennart

   San: för att citera Blandaren, “Visst händer det att gallfeber utbryter och den blide iakttagaren blir överöst med okvädinsord. Så småningom brukar angriparen finna att om man spottar länge på en sten så blir man torr i halsen”.

 10. roger

  Lennart: “Utom i USA där man som ensam västland fortfarande har en överväldigande majoritet som fortfarande delar den katolska kyrkans syn på världen.”

  Va?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_by_country

  Western Europe 55.43%
  North America 38.61%

  Italy 81.2%
  Portugal 81.0%
  Liechtenstein 76.2%
  Spain 69.6%
  Luxembourg 68.7%
  Austria 61.4%
  Belgium 58%
  France 41%
  Switzerland 38.0%
  Germany 29.5%

  United States 20.8%

  Sweden 1.62%

 11. Christer W

  San, folk behöver inte vara religiösa för att var en av dem som är med i en överväldigande majoritet som fortfarande delar den katolska kyrkans syn på världen.
  Det handlar snarare om traditionens makt och vaneföreställningar än välgrundade religiösa ställningstagande.
  T.ex. här i sverige tro många att att man måste döpa ungen för att den ska få ett namn, i verkligheten göra man ungen till medlem i en religiös sekt. Vanans och traditionens makt.

 12. Bosse

  San: Sarah Palin? Varför just Sarah Palin? Hon är väl en av de sista jag kan tänka mig skriva detta inlägg så hur tänker du här?

   1. San

    Jag tänkte förstärka med attpoängtera att de första religiösa amerikaner inte ens är katoliker och sen räkna upp europeiska länder där katolska kyrkan bevisligen än idag har mycket stor makt. Men insåg jag att det här inlägget är så banalt ock korkat att det är poänglöst.

Comments are closed.