Politik

Ad Blocking kommer att förändra webben men kanske inte till det bättre

Sen webbens första stapplande steg på 1990-talet så har vi vant oss vid att webben är gratis. I alla fall för det mesta. Men den modellen kan mycket väl vara på väg ut, som Chris Dixon och Benedict Evans tar upp på riskföretaget Andreessen Horowitzs podd ovan.

Hotet är de reklamblockerare som nu blir allt populärare, speciellt efter det att Apple har infört för annonsblockering i sin senaste uppdatering för iOS 9.

Suzanne Vranica skriver i Wall Street Journal:
Ad Blocking Is a Hot Topic for Marketing, Media Executives. At this year’s Advertising Week conference, marketers also will be talking about ad-free streaming and transparency in ad buying

When Advertising Week kicks off Monday in New York, ad-industry executives will convene to discuss all the hot new marketing trends, from the branded emoji craze to location-based targeting to artificial-intelligence-driven marketing.

But beyond the excitement over newfangled approaches, there also will be plenty of hand-wringing over the very future of the ad business as it comes under threat.

In the digital world, the growing popularity of ad-blocking is the crisis of the moment, threatening the nearly $60 billion online ad industry. But it is just the latest source of heartburn. Marketers are also worried about piracy, fraud fueled by electronic “bots,” transparency in ad-buying and the need to ensure that their ads are actually viewable instead of hidden in corners of websites.

Marketers are asking “who and what do I trust,” said Bob Liodice, chief executive of Association of National Advertisers, Inc., a trade group that represents many of the country’s largest marketers, such as Procter & Gamble Co.

Tens of thousands of advertising, technology and media executives will partake in the 12th annual Advertising Week conference. Companies such as Facebook Inc., Comcast Corp. ’s NBCUniversal, Google Inc., and a host of ad agencies and ad-technology firms are expected to show off their latest ad products and services. Their mission: dazzle marketers such as General Electric Co. , MasterCard Inc. and Under Armour Inc.

Orsaken till att det nu har vuxit fram en rörelse mot webb-reklam är att den saktar ner webbsidorna, speciellt på den mobila webben, och givetvis också att reklamföretagen samlar in en massa information om oss läsare.

Men stoppas reklamen så kommer man att införa betalväggar, och det kommer knappast att göra webben mer öppen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

7 thoughts on “Ad Blocking kommer att förändra webben men kanske inte till det bättre

 1. christoffer

  Jag tar “gärna” eller betalar en mindre summa för nyheter och media jag anser värd det. Bryr du dig, lägger du manken till. Har på reklam både på gamereactor och flashback för att de ska få intäckter.

 2. Johnny

  Fördelen med att bojkotta annonser med adblock på Aftonbladet eller Expressen är att de förlorar annonsörer och tvingas ta betalt direkt av användaren ex 1 kr/dag som SvD och DN försöker med, det gör att de förlorar många läsare och förhoppningsvis går i konkurs.

  Fria Tider har gratis nyheter och plus nyheter som de tar betalt för med 1 kr/dag och det tycker jag är värt att betala för de är en positiv kraft mot MSM propaganda.

 3. Bosse

  Johnny: Nu gäller ju det här inte bara AB och “övriga propaganda media” utan i stort sett alla som producerar innehåll på webben. Kan man inte få det hela att gå runt med hjälp av reklaminkomster så måste det självklart till andra inkomster och till syvende och sist kommer användarna att få betala.

  Lösningen kanske kan vara att paketera reklamen på ett bättre sätt så att den inte stör lika mycket och inte tar upp lika mycket nedladdningsutrymme.

  På senare tid har det blivit poppis med annonser som mer liknar redaktionellt material. Om det är så lika det redaktionella materialet att det kan misstas för att vara just det så är det självklart rent lurendrejeri och något som kommer att slå tillbaka mot det aktuella mediet.

  Kan man däremot lägga in reklamen på så sätt men samtidigt tydligt markera att detta är reklam och inte redaktionellt material så kan det eventuellt vara en väg att gå för att få till något som ger de inkomster som är helt nödvändiga men ändå inte ser ut som ett blinkande tivoli.

  Skräckexemplet när det gäller det sistnämnda är nog Expressen som faktiskt är än värre än Aftonbladet i det här avseendet.

 4. Johnny

  Benedict Evans är en mycket intressant teknikkonsultföretag som med diagram visar utvecklingen. Gärna mer inlägg om teknikutvecklingen för min del.

 5. Johnny

  Användaren betalar för antal GB som laddas ner, så med adblock sparas, tid, byte, pengar och irritation. Frågan blir vem som skall betala för vad?

  Aftonbladet och övriga propaganda media bojkottas av allt fler medvetna svenskar som i stället väljer alternativa media. MSM är folkets fiende nr 1, de skall ruineras.

 6. Bosse

  Ja sanningen är ju att ingenting är gratis på riktigt. Allt kostar tid och/eller pengar att producera så på något vis får konsumenten betala. Antingen då genom att “genomlida” någon sorts reklaminslag eller genom att betala med sina egna pengar. Det är här det lite småroliga kommer in i bilden. Folk klagar på reklamen och tas reklamen bort så blir folk helt chockade när saker och ting helt plötsligt kostar pengar.
  “Internet ska väl vara fritt” är en vanlig uppfattning hos många. Dvs. någon annan ska ta kostnaderna för vad de konsumerar. Jag förstår ärligt talat inte riktigt hur de tänker. Antingen så roterar det inte riktigt som det ska i deras huvuden eller också så är de så totalt egocentriska att de anser att deras egna behov och nycker ska gå före allt annat. Jag tippar på det sistnämnda, det ligger helt i tiden.

 7. christoffer

  Sverige ska vara bland de mest ad block täta länderna.
  Detta glädjer mig för aftonbladet ser verkligen detta som ett problem. Och en tänkande person skulle verkligen klara dig utan aftonbladet, skulle de inför betalning skulle folk verkligen jump the ship!

Comments are closed.