Politik

Dåligt stabsarbete, hur Putin gång på gång utmanövrerar Obama

Det japanska ett antal koncept, som beskriver de olika strategier som man som spelare kan följa. Två av de viktigaste är Gote och Sente. Sente eller 先手 , beskriver den spelare som har initiativet. Som gör ett drag som motståndaren måste besvara. Precis som Putins etablering av en militärbas i Latakia i Syrien, ett drag som överraskade Obama- regeringen och gav Putin initiativet inte bara i Syrien utan i hela Mellanöstern.

Sente åtföljs av motsatsen, Gote, 後手, som beskriver den spelare som tvingas parera den förste spelarens offensiva drag.

Och på Krim, Ukraina och nu Syrien så spelar Putin konsekvent Sente medan Obama spelar Gote om han spelar något alls. Och för att göra situationen ännu värre så har Putin på Krim, i Ukraina och senast i Syrien lyckats undgå både CIA och NSA och tydligen helt överraskat Vita Huset.

Gardiner Harris och Somini Sengupta skriver i New York Times: At U.N., Obama and Putin Trade Blunt Criticisms Over Syria

Despite a swooning Russian economy and Western condemnation of Russia’s takeover of Crimea and intervention in Ukraine, Mr. Putin seems to have surprised the Obama administration with an intelligence-sharing alliance with Iraq, Syria and Iran about the Islamic State militant group that occupies parts of Syria and Iraq.

The Russians and Americans even squabbled in recent days over who asked whom for the meeting between the two presidents.

Mr. Putin has said that Mr. Assad is a vital bulwark against the Islamic State; Mr. Obama has said that Mr. Assad must leave before the conflict in Syria can be resolved.

President Hassan Rouhani of Iran, in his speech, offered to help to “bring about democracy” in the two conflicts where it has influence, in Syria and Iran, even as he signaled his support for the Russian notion of a Security Council resolution.

“We propose that the fight against terrorism be incorporated into a binding international document and no country be allowed to use terrorism for the purpose of intervention in the affairs of other countries,” Mr. Rouhani said.

Mr. Obama was the first in a line of speakers from the big powers scheduled to speak at the 70th annual session of the United Nations General Assembly, where the Syria conflict and its consequences — the spread of Islamic State jihadism and the surge of refugees into Europe — were dominant themes.

När Winston Churchill blev Storbritanniens premiärminister den tionde maj 1940 så utfärdade han en order att inga brittiska diplomater under några som helst omständigheter fick ha någon som helst kontakt med Hitler-regimen.

Obama mumlar och säger att Assad måste lämna makten fats utan att säga när. Så vad kommer han att säga när Assad och Putin lovar FN-styrda fria val när ISIS och alla anti-Assad-rebeller har besegrats, eller inom två år? När Obama redan har gått i pension. Val som aldrig kommer att hållas.

Genom sin passivitet har Obama redan målat in sig i ett hörn, ett blodigt hörn som han inte kan ta sig ur.

I Putin liksom tidigare i Netanyahu så har Obama mött sin överman.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Syrien

9 thoughts on “Dåligt stabsarbete, hur Putin gång på gång utmanövrerar Obama

 1. Bosse

  Trump: Skicka tillbaka flyktingarna till Syrien
  säger Donald Trump. En bättre idé är väl att skicka iväg gubben själv ner till Syrien där han kan visa framfötterna genom att ordna upp den röra som hans eget land varit med om att skapa. Vi kan prata om Putin och hans arroganta maktspel hur mycket som helst men sanningen är ändå att det västland som har den allra största skulden till att det nu ser ut som det gör i Syrien och Irak är USA. Så nog har jag en viss förståelse för att Obama nu ligger tämligen lågt när det gäller MÖ. Vis av tidigare erfarenheter funderar han kanske på vad USA egentligen bör göra utan att det blir helt fel och förvärrar situationen som helt klart har skett vid ett antal tidigare “ingripanden”.

  1. Lennart

   Bosse, jag tror inte så mycket att det handlar om det utan om precis samma sak som i fallet med Obamacare. Obama brydde sig inte han var aldrig involverad och sen plötsligt visade det sig att man bara hade processat en handfull av ansökningar. Då, när han stod på ruinens rand så ingrep han.

   Det verkar vara så att om han inte är intresserad så lämnar han allt åt sin stab som inte kan fatta några beslut.
   Lägg till det att varken CIA eller NSA ideligen har missat Putins och Assads planer. Allt har lämnats vind för våg. De böcker om säkert kommer om Obama-perioden kommer att bli mycket intressanta och säkert ge en helt annan bild av Vita Huset än vi idag har.

 2. Bosse

  Jag har oftast inte mycket till övers för kvällstidningsreportrar men Aftonbladets Wolfgang Hansson har ofta sansade och vettiga sammanfattningar av läget:
  http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/92425

  Sedan ska vi komma ihåg att det vi läser, hör och ser angående kriget i Syrien/Irak numera ofta stöder sig på uppgifter som från början kommer från lobbyister som har sig egen agenda. Att krigets första offer är sanningen är lika gångbart nu som någonsin.

 3. Johnny

  Uppenbarligen framhärdar du med att sprida och försvara propaganda lögner och censurera kommentarer som bestrider lögnerna. Det är diktatur fasoner och kommunism.

  …..

  Att ensidigt sprida USA propaganda och inte välkomna kommentarer med andra perspektiv är förkastligt och fördummande. Det är obegripligt att du nedlåter dig till att sprida lögner och censurera sanning och fakta.

  1. Lennart

   Johnny, eftersom du uppträder anonymt så har du inte några rättigheter. Det är ditt eget val. Människor som är måna om demokrati och sanning och fakta är inte ljusskygga och rädda för att folk ska veta vilka dom är.

 4. Johnny

  Här har du censurerat min kommentar igen. Du har ingen respekt för yttrandefrihet och demokrati. En diktatur blogg som vilken kommunist eller nazist som helst, otroligt dålig stil.

Comments are closed.