Politik

Snälla, tänk på det här innan du ansöker om arbetsvisum till USA!

Terminal 5

Att jobba i USA är många svenskars önskedröm och eftersom jag är fascinerad av de ofta rent bysantinskt komplicerade amerikanska visumreglerna, som som jag också brukar blogga om så får jag en del visumfrågor av svenskar som tror sig ha fått erbjudande om ett jobb i USA och nu undrar vilket visum dom ska ansöka om.

Så bara för att återigen påminna om något viktigt: Det finns två slags visum till USA. Det ena är turistvisum och på det får man inte jobba. Turistvisum är lätta att ansöka om och det gör du på den amerikanska ambassadens hemsida. Du kan antingen resa “visafritt” och då kan du stanna i 90 dagar. Och allt sker elektroniskt och är mycket smidigt.

Eller också kan du ansöka om ett s.k. B2-visum i vilket fall du för det mesta kan stanna i ett halvår. Och om du ansöker om ett B2-visum så kallas du till en intervju på amerikanska ambassaden.

Om man vill jobba så finns det flera olika slags arbetsvisum, men dom visumen kan bara ansökas av arbetsgivaren, inte arbetstagaren. Dvs du kan inte själv ansöka om arbetsvisum till USA. Så är reglerna.

Tyvärr så finns det många svenskar som turistar i USA och som möter en vänlig amerikan som erbjuder dom jobb i sitt företag. Och svenskarna bliv givetvis jätteglada och börjar kolla på webben om vilket visum dom ska ansöka om.

Men det kan man alltså inte göra. Bara arbetsgivaren kan ansöka om ett arbetsvisum till en presumtiv arbetstagare. Och det är ingen enkel process utan en process som kräver expertis och som dessutom kostar pengar.

Så om du träffar en amerikan som erbjuder dig jobb i USA så tacka och fråga i så fall om han eller hon inser att det är något som själva måste göra. Och fråga dom om dom har gjort det tidigare. Om dom så säger nej, så vet du att det knappast kommer att bli något jobb.

En del som har mejlat mig har sagt att “jo men han sa att han gärna skriver på ansökningshandlingarna år mig men att han överlåter till mig att ta reda på processen”.

Ledsen men så funkar det inte. Tyvärr kanske.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om USA-Visum