Politik

Felix Kjellberg, svenske YouTubestjärnan PewDiePie på Steven Colberts The Late Show

Det finns nya medier och det finns gammelmedier. Låt oss tänka efter. Hur många svenska mediestjärnor skulle få en inbjudan till The Late Show med Stephen Colbert? Nämn en enda skådespelare, idrottsstjärnor, regissör, TV-idol, Hollywoodfru, politiker?

Felix Kjellberg
Och som har 39 miljoner prenumeranter på YouTube?

Men så är det, dataspel är vad traditionell sport var förr i tiden. Innan vi vick e-sport och USA började ge idrottsvisum till dataspelare.

Inte för att jag har några illusioner men, men det är viktigt för en bloggare att också lära sig YouTube. Den som läser den här bloggen har säkert märkt att det knappast går en dag utan att jag har med YouTube-klipp.

YouTube utvecklas snabbt och det är där som mediernas framtid ligger.
Så är det-

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Medier

11 thoughts on “Felix Kjellberg, svenske YouTubestjärnan PewDiePie på Steven Colberts The Late Show

 1. Bosse

  Ska bara tillägga att vilken målgruppen är för artikeln/blogginlägget självklart också har mycket stor betydelse.

  Frågar man folk i YouTube-generationen får man helt säkert andra svar än det jag fick, men å andra sidan är den generationen kanske inte så intresserad att läsa bloggar, nyhetsartiklar eller textbaserad media över huvud taget.

 2. Bosse

  Jag har faktiskt gjort en egen liten undersökning, vad gäller inbäddade videos, och frågat folk vad de tycker om fenomenet. Resultat:
  1. För att vara intressant måste videon tillföra något och inte bara vara där för att “vi måste ha med en video”. Dvs. behövs det en video för att illustrera något som inte går fram med ren text så kan den vara befogad, annars inte.
  2. Den ska vara kort helst inte över tre minuter. Folk har inte tid eller tålamod att sitta och titta på längre filmsekvenser. Är videon lång men att du ändå anser att den har ett berättigande så lägg istället ut den som en ren länk att gå in på för den som är intresserad.
  3. Videon får absolut inte vara autostartande utan folk måste alltid själva få välja huruvida de vill starta den eller ej. Skräckexempel här är t.ex. Aftonbladets sidor med självstartande videos. Det första jag brukar göra där är att så fort som möjligt stoppa videon så jag slipper såväl den som den medföljande reklamen, och jag är tydligen inte ensam om att resonera så.

  Sammanfattningsvis så kan man säga att inbäddade videos kan ha sitt berättigande, men de ska helst inte vara för långa och man ska aldrig försöka tvinga dem på besökaren (ingen autostart).

  1. Lennart

   Bosse: Tack för din undersökning som sammanfaller med vad jag själv har hört och upplever. Autostart är ett absolut nej och jag undviker dom som pesten eftersom dom bara gör folk arga på mig.
   Låt mig berätta om hur jag resonerar. Jag börjar med att jag har ett ämne som jag vill skriva om med utgångspunkt av en artikel i någon tidning. Så jag saxar en del av artikeln och lägger till länk, titel och författare. Sen lägger jag till mina egna kommentarer,

   Nu kan läsare få ut något av mitt inlägg genom att läsa originalet även om dom inte delar mina uppfattningar.

   Men, odet det är viktigt, jag måste också ha med en illustration eftersom ingen läser texter utan bilder.
   Jag gör det i alla fall väldigt sällan.

   Så jag börjar med Flickr Creative Commons där jag har ett betalkonto. Hittar jag ingenting alls där så kollar jag YouTube, eftersom jag inte vill lägga ut text helt utan bild.

   Jag är även övertygad om att en längre video kan vara av intresse för vissa människor, även om dom kanske bara tittar på de första tre minuterna. Ett exempel kan vara en intreview med en intressant person inom IT-världen, ett annat ett Obama-tal, t.ex.

   Men som sagt, på det hela så håller jag med. Speciellt eftersom de allra flesta idag läser bloggar på sin mobil.

 3. Christer W

  Faktum är att personen inte alls behöver vara intressant att se och höra men bra att läsa. Då kan en intervju bli rena fördom över boken.
  Motsatsen, personen är något att se och höra men absolut omöjlig att läsa.
  Så för min del kan hörsägen vara bästa recension, beroende på vem som ger den.

 4. Christer W

  “just såna här snuttar som är inbäddade ihop med en textad artikel tycker jag oftast inte tillför så mycket.”

  Problemet är att texten eller videon inte stöder varandra utan de upprepar bara sig.
  Det är som de som använder powerpoint och som bara upprepar vad som skrivet nästan ordagrant.
  (dessutom ska alla nötter anteckna allt som visas)

  1. Lennart

   Christer, återigen en bra åsikt. Men en recension av en bok skriven av en författare du inte känner till? Skulle du inte vilja se en intervju med honom eller henne för att få kläm på vilken slags person det handlar om?

 5. Bosse

  roger: Nej du är absolut inte den ende som undviker inbäddade videos och TV-klipp. Jag undviker dem kategoriskt om jag inte absolut måste kolla dem för att förstå innehållet i artikeln, vilket sällan är nödvändigt eftersom de ofta bara upprepar det man redan läst sig till. Måste tillägga att jag absolut inte är emot videos och nät-TV rent generellt. Nej tvärtom, men just såna här snuttar som är inbäddade ihop med en textad artikel tycker jag oftast inte tillför så mycket. Jag vill antingen läsa eller titta på film men sällan bådadera samtidigt, förmodligen tillhör jag en förlorad generation. 😀

  1. Lennart

   Bosse, återigen, tack för mycket värdefull feedback! Låt mig ta ett exempel: om jag refererar till en bok som just publicerats, är du då intresserad av att se en kortare video med en intervju av författaren? Eller föredrar du en bild, eller 3) föredrar du bara text? Jag skulle själv absolut vilja få en chans att se och höra en författare som jag inte känner till istället för att bara läsa en recension. Jag hade aldrig i mina vildaste mardrömmar trott annat än att alla föredrog video före text. Där ser man hur fel man kan ha. Får se om några andra också har åsikter i den här frågan.

 6. roger

  För egen del är det sällan jag ser videorna du publicerar även om jag läser blogginlägget.
  Samma med “dagstidningarna” – undviker tv-klippen.
  Förmodligen bara jag eftersom det tycks öka hela tiden.

  1. Lennart

   roger: Tack för intressant feedback! Jag hade faktiskt väntat mig det motsatta. I alla fall om videoklippen är korta. Nu måste jag erkänna att det oftast är samma sak med mig, men det beror mest på att tidningarnas videosajter är så långsamma. Men det är intressant med feedback, ofta är det raka motsatsen till vad jag hade väntat mig. Kul att veta?!

Comments are closed.