Politik

Se upp SAOL, nu kommer snabbt uppdaterade webbaserade ordböcker med APIn och molnbaserad dataanalys

För alla som gillar SAOL, jag har den t.ex. på min mobil, så är amerikanska ett gränssnitt som gör det möjligt för programmerare att skriva sina egna appar med Wordniks ord.

M.a.o., det här är allt som SAOL och SAOB aldrig har varit och aldrig verkar ha varit intresserad av att bli.

Natasha Singer skriver i New York Times: Scouring the Web to Make New Words ‘Lookupable’

Ms. McKean started a campaign last month on Kickstarter, the crowdfunding site, to unearth one million “missing” English words — words that are not currently found in traditional dictionaries. To locate the underdocumented expressions, she has engaged a pair of data scientists to scrape and analyze language used in online publications. Ms. McKean said she planned to incorporate the found words in Wordnik.com, an online dictionary of which she is a co-founder.

“We really believe that every word should be lookupable,” Ms. McKean told me recently. “That doesn’t mean that every word should be used in every situation. But we think that people by and large are entirely capable of making that decision for themselves.”

Before her analytics project gets underway next month, Ms. McKean is crowdsourcing a list of missing words for possible inclusion in Wordnik. Candidates so far include: procrastatweeting, dronevertising and roomnesia, a condition in which people forget why they walked into a room.

Ms. McKean, who is a former editor of the New Oxford American Dictionary, and two colleagues introduced the Wordnik site in 2009 with the aim of addressing some limitations they had encountered while working for dictionary publishers.

Om jag tillhörde språkförsvaret så skulle jag lära mig Wordnik och sen jobba med några svenska programmerare på hugget och sätta upp en liknande webbaserad ordbok baserad på dataanalys och API:s som ger alla svenskar tillgång till ordboken för att bygga nya spännande appar. Helt gratis.

Släpp svenskan loss, den är vår.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien