Politik

EU stoppar Safe Harbor-avtalet med USA, som inte var så säker som man först trodde.

Tags:

safe harbor

USA har ett stora antal avtal med EU som ger USA tillgång till data om EU-medborgare, men som inte ger EU ömsesidig tillgång till data om USA-medborgare.

Ett bra exempel är att när amerikanska resenärer anländer till svenska flygplatser så visar dom sina pass och sen går dom bara igenom passkontrollen. Men svenska resenärer som anländer till USA ögonskannas och får sina fingeravtryck registrerade. Varför intet ömsesidigt avtal?

Safe Harbor-avtalet är ett avtal som ger USA tillgång till enorma mängder med persondata från EU-mdborgare som använder amerikanska webbsajter i EU. All information som ni lägger in på Google, Twitter och Facebook, t.ex., skickas över till USA där dom ska förvaras “säkert”.

Den säkerheten, har det visat sig efter Edward Snowdens avslöjanden, är lika med noll. Och nu, som
Mark Scott skriver i New York Times, så vill EU stoppa överförandet av data från EU till USA: Data Transfer Pact Between U.S. and Europe Is Ruled Invalid

At issue is the sort of personal data that people create when they post something on Facebook or other social media; when they do web searches on Google; or when they order products or buy movies from Amazon or Apple. Such data is valuable to companies, which use it in a broad range of ways, including tailoring advertisements to individuals and promoting products or services based on users’ online activities.

Efforts to block the movement of such data across national borders could not only impose technical complexities on technology companies but could also require those companies to rethink the ways they make money in some parts of Europe.

The United States government had lobbied aggressively in Brussels in recent months to keep the Safe Harbor agreement in place.

Nu är EU:s nya direktiv lätta att kringgå för amerikanska IT-företag som har löst problemet genom att sluta avtal med varje enskilt EU-företag.

Det är intressant att se hur Kina har skyddat in IT-industri genom att helt enkelt förbjuda vissa amerikanska IT-företag. Det har gjort det möjligt för Kina att bygga upp en konkurrerande IT-industri, något som hade varit helt omöjligt om man hade varit mer öppen. Genom sin mer kritiska attityd till den amerikanska IT-industrin så har Kina skapat miljoner välavlönade jobb som annars hade gått till USA. Det är tragiskt att EU inte anammar en liknande politik.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om EU, data