Politik

USA: om amerikanerna har kunnat besegra Tobakslobbyn och Israellobbyn varför inte Vapenlobbyn?

vanpenvåld

USA är lobbyrörelsens förlovade land. Precis hur många lobbygrupper som finns och hur destruktiva dom ofta är kan vara svårt att fastställa, men tre av de allra mest inflytelserika har varit Tobakslobbyn, Israellobbyn och Vapenlobbyn.

Tobakslobbyn skördade miljoner amerikanska liv innan den otvetydiga insikten kom att tobak dödar. Och med den insikten så lyckades man besegra den dittills så fruktade tobakslobbyn.

Det var också länge en självklarhet att ingen politiker kunde trotsa den väloljade och oerhört inflytelserika Israellobbyn utan att snabbt bli förpassad till historiens skräphög. Men som vi vet efter Binjamin Netantahus bärsärkagång mot president Obamas Iranfördrag så fick man slutligen ge sig och erkänna sitt första och största nederlag någonsin.

Så när kommer klockorna att klämta för den sista stora obesegrade lobbyn vapenlobbyn som har fyra miljoner medlemmar och som har lyckats stoppa varje form av inskränkning av alla amerikaners rätt att få tillgång till hur många vapen som helst. Även vapen som inte har något som helst med jakt att göra?

På tio år dödas över 300 000 amerikaner av vapenvåldet och många såras och får men för livet. Det anses av en förkrossande majoritet amerikaner vara ett pris man gärna betalar för att försvara sina medborgerliga rättigheter att bära vapen. Min åsikt är att man utan att tveka skulle betala det tiodubbla varje år utan att knorra.

Men som Lisa Falkenberg skriver i Houston Chronicle så finns det också ett litet antal amerikanska aktivister som kämpar emot det helt sanslösa våldet:

Gun control in Texas is not a lost cause. Here’s what you can do.

What can a person do to advocate for sensible gun policy in the gun capital of the world, with nearly 900,000 concealed handgun license holders? And what brave souls are already out there trying?

Brauer is Austin-based executive director of Texas Gun Sense, the only gun violence prevention group solely focused on Texas. Brauer has tried to start a dialogue with everyone from concerned citizens to the governor’s office to the National Rifle Association.

The group is small at this point, counting only around 2,000 supporters statewide, but they’ve got big goals.

Brauer says the group wants to see Texas eventually adopt universal background checks. Currently, Brauer says, 40 percent of gun sales are exempt from background checks because they’re online or private transactions. Brauer supports legislation to create a gun violence restraining order, which would allow Texans who have concerns about a family member to go to court and request an assessment and temporary ban to keep that person from owning and purchasing firearms. Brauer also supports legislation to improve the accuracy of information Texas contributes to NICS, the National Instant Criminal Background Check System.

New York Times har en serie artiklar om vapenvåldet

Och The Nation skriver på ledarplats om hur den amerikanska vapenindustrin spelar en stor till i vapenlobbyns framgångar: Why We Can’t Have Nice Things—Like Gun Control
Gun extremists in Congress, heavily backed by weapons manufacturers and the NRA, wield wildly disproportionate influence.

The reason that the United States can’t confront the clear and existential threat of climate change, or expand a safety net that is demonstrably shortchanging poor Americans, is the same reason that this country can’t solve its gun problem: a rigged political infrastructure that gives outsized power to wealthy corporate interests and the extremists who pander to them. A strong background-check bill actually received a majority of votes in the Senate following the Sandy Hook shootings in Newtown, Connecticut, but it failed to advance because of arcane filibuster rules. It probably would have died anyhow in a hopelessly gerrymandered House, where a small number of conservative radicals—many of them heavily backed by gun manufacturers and the NRA—hold a wildly disproportionate sway.

It’s possible that our glaring gun-violence problem will someday be addressed. There are certainly some promising changes happening at the local level. But the question remains: How many thousands of Americans will have to die first—and why must we remain so pathetically ill equipped to deal with even the most basic and solvable problems facing the American people?

EU skulle kunna trycka på men vänder bort blicken, liksom de USA-begeistrade Allianspartierna.

Summan av kardemumman är att för att besegra en lobbygrupp som har monopol på en fråga så måste man organisera sig och planera för det långa loppet. Det amerikanska vapenvåldet kommer säkert att skörda miljoner amerikanska liv under många långa decennier utan att någon bryr sig. Men sen förändras attityder och att en miljon amerikaner skjuts till döds var trettionde år kan plötsligt ses som ett problem.

Och som HBT-rörelsens framgångar visar så kan såna tipping points komma helt oväntat.

Jag brukar som jag skriver ofta gå uppe i bergen ovanför Silicon Valley. Men har nu tvingats inskränka såna aktiviteter eftersom man allt oftare läser om andra bergsvandrare som har påträffats ihjälskjutna uppe i bergen.

Så vapenvåldet tvingar alla medborgare att inskränka sina liv på olika sätt. Och alla amerikaner är medvetna om risken att bli ihjälskjuten. Den skräcken genomsyrar hela samhället.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

10 thoughts on “USA: om amerikanerna har kunnat besegra Tobakslobbyn och Israellobbyn varför inte Vapenlobbyn?

 1. Christer W

  Johnny, aborterna antal avgör ofta har hur pass bra skolsköterskan är och hur pass stor kunskapen om preventivmedel är och tillgängligheten av dem.

  I sverige görs de flesta aborter av kvinnor som gifta eller sambo sedan länge och är en bit över 30 och som har redan ett par barn och ingen av dem vill inte ha ett sladdbarn.

  Men, vad jag har förstått så är ju sexualundervisning tabu i mången skola i us.

  1. Lennart

   Christer, det känner jag till en del om. Oberoende om sexualundervisning finns på schemat eller inte så har föräldrarna rätt att hålla sina barn hemma från den undervisningen. Vilket betyder att det ibland kan vara halvtomt på dom lektionerna. Sen så är det också ofta så att själva undervisningen är urholkad och inte alls går in på detaljer om sex och samlevnad, och framför allt om preventivmedel.

 2. Johnny

  Drygt 30.000 per år dör alltså av vapenvåld. Nästan lika många dör i bilolyckor i USA. Över 1 miljon foster dör av abort USA. Varför propagerar judiskt ägda NYT alltid för inskränkningarna i vapenlagarna efter varje skjutning i USA? Varför gäller inte samma fenomen bilolyckor? Och varför är det inte ett ramaskri om aborterna?

  1. Lennart

   Johnny, New York Times är inte “judiskt ägd” det vet du mycket väl. Och det pågår nu som du säkert har hört talas om en stor satsning på förarlösa bilar just för att få ned antalet dödsoffer i trafiken.

 3. Christer W

  San, diagrammet visar på att det är mindre risk att i us bli skjuten av en terrorist än av en infödd från us.
  Diagrammet visar på att någon av dina grannar är betydligt farligare för dig än en vildpanna från asien.

  1. San

   Nu är USA ett stort land. De religiöst rasistiska danskarna och skåningarna är betydligt galnare än på den civiliserade ostkusten. Asiater har jag aldrig varit rädd för.

 4. San

  nu bedriver du ju själv ungefär samma skräckpropaganda som ligger bakom denna beväpningsfrenesi, sanningen är ju att färre skjuts än för 10-20 år sedan.

  En annan sanning är att det förvisso säljs mer vapen, men det är förre som köper.

  Själv går jag inte runt och är speciellt rädd.

  Jag tror att i precis som många andra polariserade frågor så kan man komma framåt lokalt eller tom på delstatsnivå.

  1. Lennart

   San: Nu pekar siffrorna för de senaste tio åren faktiskt uppåt, inte neråt. Jag lade just in de officiella siffrorna överst på inlägget. Och även om det var fler som dödades för 20 år sen så är över 300 000 döda amerikaner under det senaste decenniet en himla massa döda människor. Det är som en större smockfull krigskyrkogård i Flandern efter Första Världskriget. Diskussionerna efter den senaste skolskjutningen, ja efter de senaste tre skolskjutningarna, har dock varit mer än en axelryckning. Vilket kan peka mot att aningen färre amerikaner är beredda att tolerera vapenlobbyn.

   Att man är mindre utsatt i städer är helt rätt. Jag bor ute på landet och när jag läser om bergsvandrare som har skjutits ihjäl nära mina trakter så oroar jag mig.

   1. San

    Senaste året pekar uppåt. Klassisk Fox News retorik från Lennart. Du är precis vurpans som de flesta inom högern.

    1. Lennart

     San Om vapenvåldet inte är något att bry sig om så undrar man varför Obama ens nämner det. Han verkar riktigt upprörd. Är han också höger kanske? De senaste skolskjutningarna har upprört USA som aldrig förr. Jag skriver om USA. Eller menar du att jag bara ska rapportera “feel good news”.

Comments are closed.