Politik

Kvinnor kan: datavetenskap nu populäraste gren för kvinnor på Stanford-universitetet i Silicon Valley

Stanford Quad and Oval

Datavetenskap, som ligger till grund för all IT-verksamhet i dagens alltmer digitaliserade samhälle, har länge varit en bastion för män medan kvinnor har lyst med sin frånvaro. Orsakerna har varit svår att riktigt förstå, men en orsak har ansetts vara frånvaron av kvinnliga förebilder och mentorer. Nu håller den situationen på att förändras, i alla fall på det exklusiva Stanford-universitetet i hjärtat av Silicon Valley.

Sarah McBride skriver på Reuters nyhetssajt att datavetenskap nu är det populäraste valet för inkommande kvinnor på Stanford: Computer science now top major for women at Stanford University

Computer science has for the first time become the most popular major for female students at Stanford University, a hopeful sign for those trying to build up the thin ranks of women in the technology field.

Based on preliminary declarations by upper-class students, about 214 women are majoring in computer science, accounting for about 30 percent of majors in that department, the California-based university told Reuters on Friday.

Human biology, which had been the most popular major for women, slipped to second place with 208.

Och därifrån kommer trenden utan tvekan att spridas över världen. En orsak är att medan Europeiska kvinnor har behållit sin skepsis mot vad som uppfattas som en manlig vetenskap så har invandrarkvinnor från Indien och Kina aldrig låtit det oroa dom, eftersom det hur som helst oftast är deras fäder som bestämt deras yrkesval och inte dom själva.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Universitet