Politik

Seger för Silicon Valley mot Obama-regeringen i frågan om kryptering av kunddata

Verify Checksum File

När Edward Snowden avslöjade att Obama-regeringen hade brutit sig in i de datahallar i datormolnen där de stora Silicon Valleyföretagen lagrar sina data och helt sonika läst datan i okrypterad form så blev reaktionerna först en total vägran att tro att det var sant. Men sant var vad det var och orsaken var att trots att man krypterade datan till och från datormolnen så hade man aldrig tänkt på att den amerikanska regeringen skulle vara fräck nog att avlyssna datan inne i datormolnen, där den gick i okrypterad form från dator till dator. Något jag faktiskt själv har känt till.

Resultatet blev att man började kryptera datan från början till slutet och sen slänga bort nyckeln så att endast kunde kunde läsa sina agna data.

FBI och CIA gick i taket men Silicon Valley lyckades övertyga presidenten att om dom gav FBI och CIA en hemlig bakdörr till datan så skulle också främmande makter som t.ex. Kina och Ryssland kunna utnyttja den.

Nicole Perlroth och David E. Sanger skriver i New York Times: Obama Won’t Seek Access to Encrypted User Data

The Obama administration has backed down in its bitter dispute with Silicon Valley over the encryption of data on iPhones and other digital devices, concluding that it is not possible to give American law enforcement and intelligence agencies access to that information without also creating an opening that China, Russia, cybercriminals and terrorists could exploit.

With its decision, which angered the F.B.I. and other law enforcement agencies, the administration essentially agreed with Apple, Google, Microsoft and a group of the nation’s top cryptographers and computer scientists that millions of Americans would be vulnerable to hacking if technology firms and smartphone manufacturers were required to provide the government with “back doors,” or access to their source code and encryption keys.

That would enable the government to see messages, photographs and other data now routinely encrypted on smartphones. Current technology puts the keys for access to the information in the hands of the individual user, not the companies.

Men nu är det här inte slutet, för vi kommer aldrig att nå slutet i myndigheternas försök satt komma åt medborgarnas data. Nu kommer FBI och CIA istället försöka komma åt datan innan den når datormolnen.

Men trots det en seger för Silicon Valley och demokratin. Som garanterar medborgarna fria kommunikationer.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kryptografi Silicon Valley

3 thoughts on “Seger för Silicon Valley mot Obama-regeringen i frågan om kryptering av kunddata

 1. ~Charmkvarken~

  Silicon Valley-företagen vet hur slipstenen skall dras. Statsanställda hackare med professionell, flerårig hackarutbildning är inga dunungar. De försvagar företag och sänker landets BNP. Det märkliga är att aningslösheten ofta är så stor bland både företag och anställda.

 2. ~Charmkvarken~

  Visst det kommer att rulla vidare. Inbrott + en insider som avslöjar vad som pågår = offentlighet.

  Påminner lite om inbrottet i Watergate, där insidern Deap Throut som lämnade uppgifter till Washington Post visade sig vara bitr FBI-chefen. FBI som fällde Nixon tycks dock ha bytt sida och stödjer nu presidentens godkända inbrott.

  Det enda som kan stoppa avlyssningsnojan helt blir nog det ultimata “brottet”: En forskargrupp som mot förmodan lyckas bryta fysiklagarna och sända klassisk information med 100% quantum entanglement utan någon klassisk kanal. Sådan trafik kan inte ens avlyssnas okrypterad utanför molnen, den går varken i fiber, kabel eller med radiovågor.

  Alternativt på lång sikt ett utopiskt samhälle utan krig, terrorism och kriminalitet?

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~ En faktor som bidrog till att övertyga president Obama om att inte längre försöka tvinga Silicon Valley-företagen att ge regeringen en bakdörr in till kundernas data var det samtidigt skulle ge hackare tillgång till kundernas data. Bättre då att tillåta krypterade data som ingen utom den individuelle kunden kan komma åt.

Comments are closed.