Politik

Startup-skolan i Silicon Valley: ditt Pitch Deck för att få investerare att nappa

Det finns två sätt att se på innovation och startupkulturen i Silicon Valley. Den första handlar om idéer och “disruption” och om att bestämma sig för att våga sluta jobbet och snickra ihop en MVP (en minimal viable product eller minimalt gångbar produkt) med en eller ett par kompisar och vilka IT-teknologier ni använder. Och om ni kan leva på ert sparkapital.

Men när er MVP väl är färdigskriven så handlar allt om att få ängelinvesterare att investera i ert företag. Lyckas ni inte med det så är hela experimentet över och det är bara att återvända till den grå vardagen.

Och för att få ängelinvesterare att bita så gäller det att ha en presentation. Nu gäller det också givetvis att ha personlig kontakt med några änglar men det är inte alltid möjligt. Hur som helst, ni kommer att få chansen att ge er presentation till en grupp änglar, som är rika personer, läkare, tandläkare, affärsmän som alla kan beskrivas som amatörinvesterare. Och som om ni har tur alla ger er några tusenlappar, nog för att hålla er flytande i kanske ett kvartal. Sen måste ni återvända efter mer pengar.

Så hur ser presentationen ut. Ja kolla presentationen ovan. Den är ett mycket bra exempel på vad som används i Silicon Valley idag. Inte för lång, med praktiskt detaljer och information om dig och ditt team och vilka kvalifikationer ni har. Och vilket problem ni tänker lösa. Ett problem som inte får vara för blygsamt och där ni inte kommer att ha för många konkurrenter. Investerarna vill vara säkra på er innan dom investerar i ert förstag.

Och när vi väl har fått era pengar så måste ni lära er hur man driver ett företag på ett affärsmässigt sätt och hur ni hushållar med pengarna.

Mer på samma tema senare här på bloggen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Startupskolan