Politik

USA-tillverkade BGM-71 TOW slår ut Assad-regimens stridsvagnar och ger Putin välbehövliga problem

TOW missle

Nu blir det komplicerat. Alla vet vi det här taget att Pentagon har lagt ut en halv miljard på att träna pålitliga soldater som skulle sättas in mot Assad-regimen. Resultatet för alla pengarna blev fem eller sex soldater, inte mer. Programmet har nu avslutats och tur är väl det. Men vid sidan av Pentagons program har CIA försett den fria syriska armen med pansarvärnsrobotar. Och dom robotarna har under sommaren slagit ut ett större antal syriska stridsvagnar.
Nu spekuleras det över att den Assadregimens styrkor är i betydligt sämre skick än man tidigare trott, och att det var därför som Putin intervenerade i inbördeskriget.

Liz Sly skriver i Washington Post: Did U.S. weapons supplied to Syrian rebels draw Russia into the conflict?

BEIRUT — American antitank missiles supplied to Syrian rebels are playing an unexpectedly prominent role in shaping the Syrian battlefield, giving the conflict the semblance of a proxy war between the United States and Russia, despite President Obama’s express desire to avoid one.

So successful have they been in driving rebel gains in northwestern Syria that rebels call the missile the “Assad Tamer,” a play on the word Assad, which means lion. And in recent days they have been used with great success to slow the Russian-backed offensive aimed at recapturing ground from the rebels.

Since Wednesday, when Syrian troops launched their first offensive backed by the might of Russia’s military, dozens of videos have been posted on YouTube showing rebels firing the U.S.-made missiles at Russian-made tanks and armored vehicles belonging to the Syrian army. Appearing as twirling balls of light, they zigzag across the Syrian countryside until they find and blast their target in a ball of flame.

The rebels claim they took out 24 tanks and armored vehicles on the first day, and the toll has risen daily since then.

“It was a tank massacre,” said Capt. Mustafa Moarati, whose Tajamu al-Izza group says it destroyed seven tanks and armored vehicles Wednesday.

Det här är en mycket intressant utveckling, som visar att trots att Putin nu tycks använda klusterbomber mot rebellområden, så har motståndsrörelsen lyckats hålla regimstyrkorna stången. Bara nu inte Obama stoppar tillförseln av fler TOW-missiler.
Med honom kan man aldrig vara säker.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Syrien,Pentagon,Ryssland

One thought on “USA-tillverkade BGM-71 TOW slår ut Assad-regimens stridsvagnar och ger Putin välbehövliga problem

  1. Johnny

    Hur vet du om detta är sant överhuvudtaget? USAs intervention i Syrien är olaglig och Rysslands är laglig, det är den viktigaste skillnaden.

    Instämmer helt med Trump. Lämna MÖ och ta hand om Amerika, köp oljan CIF New York och vill Ryssland kriga mot ISID låt dem göra det. Trump vill inte styra Syrien, det får det syriska folket göra själva, han vill göra Amerika Great Again. Bästa utrikespolitiken jag hört från en amerikansk politiker sedan Ron Paul.

Comments are closed.