Politik

Syrien, otroligt men kanske sant, har President Obama lockat Putin i en dödlig fälla?

Rebellerna lägger ut videon på YouTube på vilka bloggare som den nu välkände och allmänt respekterade Eliot Higgins kan skaffa sig information om vilka vapen som används i Syrien.

Vladimir Putins expeditionskår till Syrien kanske inte var den strategiska kupp man först trodde. Och president Obamas vägran att ingripa militärt för att skydda den fria syriska armen, kanske är raka motsatsen till svaghet. För som jag skrev igår så har CIA sedan 2013 skickat BGM-71, en trådstyrd pansarvärnsrobot i rätt stora mängder via Saudi Arabien och andra USA-allierade, till den USA-vänliga Fria Syriska armen.

Wikipedia skriver att
Systemet fungerar så att skytten siktar på målet genom ett gyrostabiliserat sikte. Skytten avfyrar därefter roboten, men måste hela tiden följa målet till dess roboten träffar.

Och dom robotarna ger den fria syriska armen en chans mot Assadregimens bepansrade styrkor

Anne Barnard och Karam Shoumali skriver i New York Times: Supply of U.S.-Made Missiles Picks Up, Syrian Insurgents Say

The American-made TOW antitank missiles began arriving in the region in 2013, through a covert program run by the United States, Saudi Arabia and other allies to help certain C.I.A.-vetted insurgent groups battle the Syrian government.

The weapons are delivered to the field by American allies, but the United States approves their destination. That suggests that the newly steady battlefield supply has at least tacit American approval, now that Russian air power is backing President Bashar al-Assad.

“We get what we ask for in a very short time,” one commander, Ahmad al-Saud, said in an interview. He added that in just two days his group, Division 13, had destroyed seven armored vehicles with seven TOWs: “Seven out of seven.”
….
At least 34 such videos have been posted in just the last five days from the battlefield in Hama and Idlib Provinces, where TOWs have helped blunt the Syrian government’s first ground offensive backed by Russian air power.

One official with a rebel group that is fighting in Hama called the supply “carte blanche.”

“We can get as much as we need and whenever we need them,” he said, asking not to be identified to avoid reprisals from rival Islamist insurgents he has criticized. “Just fill in the numbers.”

He said he believed Russia’s entry into the conflict had made the difference.

Nu flödar avancerade vapen också in till regimen från Ryssland som sätter in ryska bombangrepp med klusterbomber mot regimfientliga byar kontrollerade av den Friat Syriska Armen.

Men trots den ryska övervikten, trots den omfattande iranska stödet och trots Hizbollah så verkar det nu som om Putin kommer att tvingas ödelägga vad som finns kvar av Syrien i sitt försök att hjälpa Assadregimen återta de områden man har förlorat. För BGM-71-TOW robotarna är lätta att transportera, lätta att använda och väldigt träffsäkra. Och Assad-regimens styrkor har tunnats ut rejält under de senaste åren.

Man kommer att få betala mycket dyrt för Putins grandiosa planer. Och som militärstrateger har skrivit sen tidernas begynnelse, det är mycket lätt för en fältherre att invadera ett land, det är betydligt svårare för honom att framgångsrikt dra sig tillbaka.

Det enda vi kan vara säkra på är att vi bara har sett början på en massiv flyktingström som kommer att tömma Syrien under de kommande åren.

Den som är intresserad av historia bör läsa på om Spanska Inbördeskriget, som inbördeskriget i Syrien liknar.

Och det finns en direkt koppling till vårt närområde för skulle Putin vinna så skulle det ryska agerandet i Östersjöregionen bli betydligt mer aggressivt än det redan är.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Syrien,Ryssland, CIA

26 thoughts on “Syrien, otroligt men kanske sant, har President Obama lockat Putin i en dödlig fälla?

 1. Bosse

  Johnny: Ja att det råder olika uppfattningar om i stort sett allt vad gäller Syrien och MÖ är snarast en lätt underdrift. I vissa fall kan heller ingen med säkerhet säga att den ena eller den andra uppfattningen är den absoluta sanningen. T.ex. vad gäller “vem som är bäst att styra Syrien, Assad eller okänd leverätande jihadist?”
  Ja vad är “bäst”, böldpest eller ebola?

 2. Bosse

  “jag tror nog att vi vet i stort sätt allt som sker i Syrien”
  Lennart: Jasså du tror det, vad är det som sker då? 😉
  Låt mig säga så här att jag tror det är viktigt att luta sig mot så många olika källor som möjligt. Lobbyismen har aldrig varit så stark som den är nu, från alla som har sina egna intressen i konflikten. Jag tror också att det är bra att även inhämta information från mer okonventionella källor om det är möjligt, och inte bara de officiella mediernas tolkningar av vad som händer (ja ibland är det just tolkningar för allt är inte glasklart).

  Men nej jag delar inte riktigt din jämförelse med spanska inbördeskriget. Under spanska inbördeskriget fanns det en opposition som varit ett vettigt och bättre alternativ än fascisterna om den bara varit nog militärt stark. I Syrien finns för närvarande tyvärr ingen vettig opposition över huvud taget. Samtliga oppositionsgrupper är mer eller mindre extrema grupperingar av islamister/jihadister som verkligen inte kommer att förbättra situationen för syrierna om de kommer till makten. Det är också där det stora problemet ligger inte bara i Syrien utan i hela MÖ (samt även Nordafrika). Att peta bort en diktator är en sak, att få till en vettig regim efter diktatorns fall är något helt annat och mycket svårare, och det går för det allra mesta åt fanders. Om du inte tror mig är det bara du tittar på de länder som de senaste åren har “befriats”.

  Johnny: Även om jag långtifrån håller med dig i allt så håller jag här ändå med dig i ganska mycket. Mediakriget är snart lika viktigt som det som bedrivs ute på slagfältet. Demoniseringen av “fienden” är total. Gör “fienden” något som känns rätt måste det ändå per definition vara dåligt eftersom det är fienden som gör det.

  Ibland blir man lite trött.

  “Two things are infinity: the universe and human stupidity, and i’m not sure about the universe”
  A. Einstein

 3. Bosse

  Skönt att höra Johnny att mina källor som vanligt var pålitliga. Putin gör tydligen nu sitt bästa för att visa framfötterna i sin strävan att vara värdig att ingå i er kommande regering. Det är något helt annat det än det sillmjölkarna i väst åstadkommer 😉
  http://www.express.co.uk/news/world/612212/ISIS-Islamic-State-Russia-arms-Vladimir-Putin-Aleppo-Idlib-Latakia

  Men helt allvarligt vad är egentligen sant och vad är falskt? Vad är propaganda och vad är fakta? Alla motsäger varandra och tragedin i MÖ tenderar alltmer att förvandlas till en tuppfäktning mellan USA (där man uppenbart är rädda att tappa ansiktet) och Ryssland (läs Putin) som nu vill visa att de åter är en nation att räkna med militärt och politiskt. Däremellan finns den syriska regeringen och ett antal terroristgrupper med IS i spetsen och de som får betala priset för vanvettet är alla andra helt vanliga människor som hamnat i helvetet helt utan egen förskyllan.

  1. Lennart

   Bosse, jag tror nog att vi vet i stort sätt allt som sker i Syrien, det kanske bara tar några dar för pressen att luska reda på det senaste händelseförloppet. Den bästa analogin är utan tvekan Spanska Inbördeskriget.

   1. Johnny

    Alla har inte klart för sig vilken version av vad som händer i Syrien. Är det den amerikanska officiella versionen som är sann eller är det andra versioner som är sanna?

    Det råder helt olika uppfattning om vem som startade kriget, Assad eller CIA? Det råder helt olika uppfattning om vem som utförde gasattacken, Assad eller Al-Nusra? Det råder helt olika uppfattning om vem som är bäst att styra Syrien, Assad eller okänd leverätande jihadist?

  2. Johnny

   Vad som är sant och falskt är inte alltid lätt att avgöra. Ta del av båda sidors version av story. Vem vinner på händelsen? Är det rationellt? I krig är nästan allt propaganda. Fienden skall demoniseras, ledaren och landet. Det märks på frekvensen, intensiteten och negativiteten. Ex när Jeltsin var president då skrevs det mest positiva nyheter i väst om ledare och land. Sedan Ukraina krisen började skrivs det bara negativa nyheter om Rysslan och Putin, flera artiklar om dagen i di.se, allt negativt, allt farligt, allt fel, allt korrupt. Därför sanktioner, mera pengar till vapen, anslutning till NATO. Ju större spricka (politisk, ekonomisk, kulturell) mellan Ryssland och Tyskland/EU dessto svagare Europa och starkare USA. The purpose of NATO is to keep USA in Europe, Russia out and Germany down.

   När det gäller MÖ så verkar det som PNAC planen gäller fortfarande, i princip förstöra alla fientliga länder till Israel, särskilt de som hjälper Palestina. Ju mer kaos, förstörelse, död, lemlästning, flyktingar, etc, ju svagare blir fienden, ny vasallregering ger total kontroll och ekonomisk utsugning kan börja. Krig är gammal beprövad business, att mörda folk och ta deras land och tillgångar är vinstgivande. Väldigt berikande för några få och mycket förlustbringande för många. Det förlorande landet blir av med sin gamla elit som flyr eller hängs och ny vasallregering tillträder. Obama har insett att krigen för Israel i MÖ inte är i USAs nationella intresse att döma av intervju för några dagar sedan, och Washington är splittrat mellan de som är betalda att vilja Israels bästa och Amerikas bästa. Obama frågar hur USA skall visa styrka i MÖ för att tillgodose neocons önskemål? Genom att skicka flera 100.000-tals soldater till Syrien, Irak, Libyen och Yemen? Inte bara vara Polis utan också guvenör för flera länder MÖ? Det verkar som Obama fått nog av alla krig i MÖ och kanske nöjd med att Ryssland tar över ansvaret för säkerheten där? Trump är inne på samma linje, men det finns många välbetalda neocons i Washington som vill fortsätta MÖ krigen. Vi får se hur det utvecklar sig.

 4. Christer W

  En bra plats den där hybristrojkan är nog Jan Mayen, den är redan så svavelosande som den kan bli.
  Jan Mayen garanterat utan muslimer, moskéer och folk överhuvudtaget.

 5. Bosse

  Jag har hört ryktas, och uppgifterna kommer från vanligtvis mycket pålitliga källor, att Johnny befinner sig på holmarna för att förbereda för den världsregering som han där planerar att bilda tillsammans med Putin och Donald Trump och som alltså ska ha sitt högkvarter just på Kanarieöarna. Närmare bestämt på baren ”Tres amigos” i Playa del Inglés.

  ”Det måste bli lite ordning på torpet” som de tre uttrycker det i ett gemensamt men ännu hemligt uttalande.

  Syriens Assad var också påtänkt för en ministerpost men han har tyvärr meddelat att han sitter lite tajt till just nu men att han eventuellt blir entledigad något senare och att han då helt säkert kommer att vara i akut behov av miljöombyte.

  Projektet går för övrigt under arbetsnamnet ”För en vänligare värld”

  Jag gissar att Johnny varken kommer att bekräfta eller dementera de här uppgifterna men en utebliven dementi kommer jag ändå att ta som en bekräftelse.
  Peace & Love.

  1. Lennart

   Bosse, mina källor säger precis samma sak. Först var Johnny enligt egen utsago i Göteborgstrakten, Sveriges port mot väster f;r att g;ra vaddå?, och nu har han flytt(at) till Kanarieöarna. Och han namnger även maj 2016 som det datum när något kommer att ske (smälla?).

   Jag står i ständig kontakt med både Säpo och MUST som säger att dom har honom, eller i varje fall en som liknar honom, under kontinuerlig uppsikt 24*7. Han är klädd i kortbyxor, sandaler och en stor Hawaii-skjorta. Vilket låter precis sim Johnny.

  2. Johnny

   Jag kan bekräfta att jag inte dementerar bekräftelsen. Tycker ditt förslag låter rimligt Bosse, skall vi ha en världsregering så är det bäst för mig att jag leder den. Trump sköter Nord och Sydamerika. Putin Europa, Afrika, Asien. Vi beskatter skiten ur folket och stoppar allt i egna fickor, jag 60%, Putin och Trump 20% var. Officiella skälen till de höga skatterna är givetvis, välfärden, klimatförändringarna och massinvandringen. Vi kör samma gamla känslosås som vanligt, det funkar. Världsregering låter kul, Trump i väster och Putin i öster och mig i mitten det blir pengar det.

   Vi har bestämt att köra inofficiellt ett tag till men allt rullar på enligt plan och Las Palmas är nice.

  1. Johnny

   Bosse, vad är det du säger?! Skall ISIS (Israel Security Intelligens Service) anfalla Spanien? Har du några källor på det som jag kan frossa i och skrämma upp mig själv med? Undra hur många muslimer som finns i Spanien idag? Såg att Portugal med ca 10 miljoner hade 60.000 muslimer och Sverige hade 600.000 med det var ett par år gamla siffror i den mån man kan lita på dem.

   Idag väller det in drygt 10.000 migranter per vecka i Sverige, det är drygt 500.000 per år och 5 miljoner på 10 år vid samma volymer, vid större volymer kan det gå fortare, det finns ju redan drygt två miljoner invandrare i Sverige.

   Undra varför svenskarna vill att Sverige skall bil ett fattigt Islamskt Kalifat med Sharia lagar? En del tror de beror på FNs Agenda 2030 som Sverige lär följa. Skall läsa den själv först. Arbetsmarknadsministern sa att hon tyckte det var spännande att se hur Sverige förändras. Det är bara Åkesson som talar om att stänga dörren, Löfven anser att polisen får bestämma om gränskontroll tills dess bryr vi oss inte om vem som kommer hit.

   När får militären gripa in egentligen? Om vi av en demokratisk olyckshändelse skulle få en regering som inte kan sköta landet och riskerar folkets väl och ve så måste väl mi!itären diskret kunna spärra in en rubbad regering på Beckomberga och ta kontrollen över gränserna eller skall militären bara se på när landet går under?

 6. Johnny

  Nu är det ju inte bara USA som har bra vapen. Ryssland senaste uppvisning med 26 avfyrade kryssningsrobotar från Kaspiska havet med en räckvidd på 2500 km så täcker man hela MÖ med eller utan kärnvapen stridsspetsar, utan att riskera attack från ubåtar och andra fartyg. Sägs ha en precision på 3 meter och alla 26 sägs nått sina mål.

  Nu när USA, NATO och Israel fått en praktisk demonstration av kapaciteten så vad blir deras taktiska och strategiska respons?

  http://www.veteranstoday.com/2015/10/13/kalibrating-the-foe-strategic-implications-of-the-russian-cruise-missiles-launch/

  1. Lennart

   Johnny, jag kollade just din IP-adress och du sitter fortfarande på Kanarieöarna. Hur länge blir du kvar?

    1. Lennart

     Johnny, det är ju fantastiskt, vilket liv. Jag antar att eftersom du är en av Putins lilla gröna män så betyder det att Putin kommer att invadera Kanarieöarna i maj 2016.

     1. Johnny

      Jag kollade just räckvidden på Putins nya vapen och hit når det inte, toppen. Hoppas alla krigsdårar glömt bort det avsides Kanarieöarna och att det inte blir attackerat.

      Min plan är att överleva här i Europas Hawaii när muslimerna blir i majoritet om 10 år och Sverige blir ett Islamskt Kalifat med Sharia lagar. Spanjorerna, som är katoliker, har jag förtroende för när det gäller att skydda sitt samhälle från både muslimer och judar och det märks, för här är det mest spanjorer och nordeuropeiska turister, en del affärsinnehavande kineser, några afrikaner och muslimer har jag sett. Las Palmas är spanskt, språk, kultur, etniskt, arkitektur, mat, TV, musik, etc är spanskt. Nästan alla är dåliga på engelska här, de lever i sin spanska språk och kulturbubbla, på gott och ont antar jag.

      Bild med kul text till och artikel om situationen i Syrien här:

      http://www.veteranstoday.com/2015/10/13/amnesty-international-putin-is-damn-right-about-so-called-syrian-rebels/

     2. Lennart

      Johnny, men vad lever du på på Kanarieöarna? Du måste ju ha någon inkomst? Putin kan väl knappast betala dig sådär förfärligt mycket för att förbereda landningsplatser osv? Berätta, det här är intressant.

 7. Bosse

  Vill USA och övriga västvärlden undvika att komma i en ny omöjlig Afghanistan/Irak-situation även i Syrien så tror jag tyvärr att de måste förhandla med den “store fienden i öst” för i det här fallet är fiendens fiende absolut inte något bättre alternativ utan istället en värre fiende än fienden själv. Man måste få till någon slags stabilitet i landet och även om jag mycket väl vet att Assad också är en rejäl skitstövel så måste man ibland kompromissa och låta en skitstövel sitta kvar ännu ett tag för att undvika något ännu värre. Så låt inte det här eskalera till ett av dessa tröttsamma och farliga kraftmätningar USA VS Ryssland(Sovjet) som var så vanliga under kalla kriget. Det är inte värt att riskera världsfreden för ett MÖ som redan befinner sig i kaos. Det är inte värt det. Låter säkert cyniskt men det är inte desto mindre sant.

  Om Putin kan man också ha åsikter men i en intervju sa han faktiskt något som jag utan tvekan håller med om.
  “Kan du tänka dig att vara allierad med USA” frågade reportern.
  “Ja jag vill gärna vara allierad med USA” svarade Putin
  “Men jag tror inte USA vill ha några allierade, de vill bara ha vasallstater”
  Putin är inte guds bästa barn men här hade han onekligen en poäng.

  1. Lennart

   Bosse: Problemet är att Assadregimen inte kan göra några eftergifter eller kompromisser utan att falla. Den är helt och totalt beroende på sin väldiga säkerhetsapparat som håller inte bara Sunnimuslimerna utan också den egna Alawit-befolkningen i schack. Så skulle det återigen bli förhandlingar, som man som bekant redan har försökt så kan dom aldrig leda någonstans.

   Lyckligtvis så är regimen idag så försvagad att det långt ifrån är säkert att den kan överleva ens med rysk hjälp.
   Den mest troliga utgången är att Syrien delas i tre delar. En kurdisk del som redan existerar med 9% av befolkningen, en Sunnidel med, före den etniska rensningen, 74% av befolkningen, och en för Alawiterna, med 13%.

 8. Bosse

  “en dödlig källa”? Jaha var i Syrien ligger nu den dödliga källan som Putin ska lockas ner i och vad innehåller den för dödligt gift, arsenik kanske? ;-).

  F.ö. så börjar i så fall hela den här Syrienhistorien mer och mer likna Afghanistankriget under 1980-talet. Där självklart också USA stod på “den goda sidan” och såg till att beväpna och utbilda talibaner och kommande al-Qaida – anhängare allt under mottot “bind så mycket ris som möjligt till egen rygg” fast de inte själva begrep det förrän långt senare.

  Tyvärr så kan det hela mycket väl upprepas nu i Syrien eftersom det de facto inte finns någon icke-islamistisk opposition att tala om därnere. Men visst om USA och andra tror att de ska kunna deala med jihadisterna och att dessa på något vis ska kunna åstadkomma ett bättre Syrien så säger jag bara lycka till och Farewell and adieu. 😀

  1. Lennart

   Bosse, det var mitt i natten och jag kollade inte som jag borde. Det skulle givetvis vara dödlig fälla. Tack, jag har rättar.

 9. Örjan

  missile på engelska är robot på svenska

  Annars så är det väl så att det krävs två att dansa tango och nu verkar det väl vara mer än två som vill slåss där i syrien. Var inte kina på väg in också?

Comments are closed.