Politik

Demokratiska debatten i Las Vegas, 1-0 till Clinton, republikanernas favoritmotståndare

Ett intressant faktum är att i politisk retorik så handlar allt om dolda koncept, modeord och retoriska trick som alla förstår i ett samhälle men inte i ett annat. Dvs man kan som svensk tycka att Bernie Sanders gjorde ju rätt bra ifrån sig medan en amerikansk demokrat får ett helt annat intryck, och en amerikansk republikan i sin tur ett tredje intryck.

Den amerikanska pressen anser i alla fall överlag att Clinton var debattens klara vinnare. Vilket ger hennes kandidatur vind i seglen. Få tvivlar på att hon kommer att bli demokraternas presidentkandidat nästa år, vilket bör göra republikanerna glada, för dom har redan en “play book” som är tjock som en gammal Gustav Wasa-bibel om henne.

Gerald F Seib skriver i Wall Street Journal: Analysis: Hillary Clinton Shows Relentless Efficiency in First Democratic Debate Democrat seemed determined to march methodically through her policy positions and to remind voters of her broad experience

She registered her average-folks credentials by reminding listeners—twice—that she isn’t just the spouse of a former president but also the granddaughter of a factory worker. She had endorsed a higher minimum wage, higher taxes on the wealthy and more equality for gays and lesbians, and subtly reminded the nation television audience that if she were elected president, “fathers can say to their daughters, ‘You too can grow up to be president.’”

And then, when she encountered what may be her greatest current campaign vulnerability, which is the continuing controversy over her use of a private server for government work while secretary of state, she didn’t have to bail herself out. That instead was done for her by her principal foe for the nomination, Sen. Bernie Sanders, who declared, to moderator Anderson Cooper and the audience, “The American people are sick and tired of hearing about your damn emails…Enough of the emails. Let’s talk about the real issues.”

Jag tror själv inte att Clinton kan vinna mot en republikan. Men det beror givetvis på vilken republikan som blir nominerad. Skulle hon vinna så skulle hon bli långt till höger om Obama som ju inte direkt har varit en vänster-president. Och alla Bernie Sanders drömmar om ett mer rättvist USA kommer nog tyvärr att sopas i historiens skräphög. Antingen av en ny republikansk president eller av en president Clinton som ligger närmare republikanerna än hon gör Bernie Sanders.

Och de andra deltagarna i debatten har ingen som helst chans att vinna någonting. Man kan nästan men inte riktigt likna dom vid de “oppositionspolitiker” som man hittade i det gamla DDR.

Slutligen, Bernie Sanders har en passionerad ungdoms och arbetarrörelse bakom sig, precis de väljare som inte kommer att ställa upp för Hillary Clinton. Genom att besegra Sanders så skjuter Clinton sig själv och sina segerchanser i bägge fötterna. För dom väljarna kommer aldrig att rösta på kallt beräknande och helt opersonliga Clinton, som säger precis vad väljarna vill höra, dom kommer att ligga hemma på sofflocket. Och ge republikanerna valsegern nästa år.

Pressklipp: DN,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om 2016-Valet i USA