Politik

Hillary Clinton, demokraterna och vapenlobbyn i USA, vem vinner?

Lined up

Hillary Clintons oväntade angrepp på den fruktade amerikanska vapenlobbyn efter att i presidentvalet för åtta år sen när hon berättade hur hennes pappa hade lärt henne skjuta när hon var liten är komplicerad. Å ena sidan var det hennes chans att få ett övertag över Bernie Sanders som kommer från Vermont där jakt och vapen är lika populära som i Sverige. Men å den andra sidan så råder det inget som helst tvivel om att de ständigt återkommande skolskjutningarna har gjort demokraterna alltmer oroade över sina barn och deras säkerhet.

Philip Rucker och Robert Costa skriver i Washington Post: After years of hesitation, Democrats rally around calls for gun control

The Democratic presidential candidates have thrust gun control forward as a dominant issue for the national election, signaling a sea change in the politics of a controversial subject that recent Democratic nominees have often avoided.

After years of deadly mass shootings across the country, and with President Obama voicing deep frustration with inaction by Republicans in Congress, the Democratic candidates led by Hillary Rodham Clinton vowed in a debate here Tuesday night to toughen restrictions on gun owners and gun manufacturers.

Most seemed not merely willing but determined and eager to lead the push for gun control into next year’s general election and effectively declared war on the National Rifle Association.

“We have to look at the fact that we lose 90 people a day from gun violence,” Clinton said at the CNN event. “This has gone on too long, and it’s time the entire country stood up against the NRA.”

Hillary Clinton ser alltså chansen att vinna över Bernie Sanders unga entusiastiska aktivister och USA:s kvinnor med sitt prat om vapenlobbyn och vapenvåldet. Det är precis som hur republikanerna brukar prata abortförbud.

Sen när själva presidentvalet börjar så brukar man tona ner de partiska tongångarna för att vinna över de obundna väljarna.

Men att Clinton om hon skulle vinna, vilket är mycket osäkert, skulle försöka lägga fram ett lagförslag om utökade s.k. bakgrundskontroller av vapenägare tror jag är rätt troligt. Att ett sånt förslag skulle kunna vinna i den republikanska Kongressen tror jag är mycket osannolikt.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Vapen