Politik

Startupskolan, innan i vi flyger till Silicon Valley så inkorporerar vi vårt företag i Delaware

Tags:

Så du och dina två bästa kompisar är bra på att programmera. Ni tänker att det vore kul att se om ni kan börja jobba i Silicon Valley. Och ett första steg är givetvis att ha en s.k. Minimum Viable Product som ni kan visa folk. Och dom säger, inte alls dumt, ni kanske t.om. kan flyga över till Silicon Valley och få ängelinvesterare att satsa på ert företag!

Och ni säger, whao, när flyger vi? Men vänta, för att kunna jobba med investerare så måste ni ha ett företag. Och även att amerikanskt företag. Så hur gör ni för att få det?

Jo ni grundar ert företag i delstaten Delaware. Och varför just Delaware? Jo för att Delaware har den absolut mest liberala lagstiftningen med de lägsta avgifterna och det bästa skyddet för dig och dina kompisar av alla amerikanska delstater. 60% av alla Fortune 500 företagen i USA har inkorporerade i Delaware i s.k. Delaware LLC – Limited Liability Companies. Och, OBS, du behöver inte ens vara amerikansk medborgare eller ens bosatt i USA för att kunna grunda ditt företag i Delaware.

Och när du väl har gjort det så kan du lugnt ta planet över till Silicon Valley för att börja prata med ängelinvesterare.

Det betyder givetvis inte att du nödvändigtvis kommer att få några pengar, men utan att ha ett USA-grundat företag så är dina chanser avsevärt mycket mindre.

Så läs på om hur du grundar ett Delaware-företag. Det är mycket bra kunskaper att ha inför framtiden. Oavsett om du jobbar med IT eller något annat.

Och OBS, det finns mängder med företag som erbjuder sig att hjälpa er. Men det är viktigt att ni har någon i ert team som i alla fall förstår den amerikanska företagslagstiftningen i alla fall på en hög nivå. En lagstiftning som alltså skiljer sig mellan de olika delstaterna.

Det är kul att jobba i USA, men det är mycket man måste lära sig.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Startupskolan