Politik

Historisk utveckling: abrupt slut på utlokaliseringen av IT-tjänster i Silicon Valley

How to kill a productivity killer.

Utlokaliseringen av IT-tjänster, främst till Indien, har länge varit ett problem i Silicon Valley och IT-världen i allmänhet. Men som Tom Davenport skriver i Wall Street Journal så har den trenden nu kommit till ett abrupt slut eftersom IT inte längre ses som en kostnad och en handelsvara utan som en strategisk fördel.

Vi talar om commodities, eller handelsvaror där en brödrost eller mikrovågsugn är så lika en annan att vi inte bryr oss om vilket märke vi köper. Det var så man såg IT under många år. Men idag med avancerad dataanalys och Big Data så ses IT som en strategisk fördel för IT-företagen, något som man absolut inte vill utlokalisera.

:

Why has the tide turned against IT outsourcing? The idea only made sense when companies viewed technology as a cost of doing business. The rise of digitization, big data analytics and cognitive technologies has made IT strategic again. And it is often difficult to get innovative, differentiated outcomes when you turn IT over to someone else.

Even in the heyday of outsourcing, some companies realized this. For example, when a consumer-products company outsourced IT seven years ago, it exempted key functions from the deal. The company held on to such responsibilities as IT innovation, system design and architecture, and decision-oriented applications. The company’s chief information officer felt that they were too critical to its success to outsource.

Now some of the biggest previous proponents of outsourcing have reversed course. One manufacturer, for example, brought its application development activities back in-house a couple of years ago after decades of outsourced IT. It resulted in the hiring—or rehiring—of about 10,000 IT workers at the company. That company’s chief information officer argues that true innovation results from IT professionals being tightly aligned with the company’s strategy, and that is difficult to pull off when IT people work for a different company.

Det här är e historisk vändning i hela IT-världen som pekar framåt mot tilltagande konkurrens över hela linjen. Och något som även kommer att gynna den inhemska svenska IT-industrin.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien