Politik

Startupbloggen: Vad måste du kunna för att få riskkapital i Silicon Valley?

DSC_1083

Utgångspunkten är att du och en eller två av dina bästa kompisar jobbar för ett etablerat IT-företag i Sverige. Ni är bra på vad ni gör. En av er kan mäta sig med de bästa i att skriva Appar för Apples iOS i Swift-språket och den andre är fenomenal på Node.js och NoSQL-databaserna MongoDB eller CouchDB.

Så en dag så tänker ni att ni kanske skulle försöka satsa på något eget.

Ni vet redan vad som gäller, ni kan honnörsorden: Agil Systemutveckling och Full Stack Developer.
Men också lika viktigt, ni måste vara riktigt bra på API-ekonomin med Swagger och verktyg som Postman.

All mjukvara är gratis eftersom den är öppen kod. All mjukvara utom en, datormolnen.
Om ni använder Amazons AWS, IBMs Bluemix, eller Heroku eller någon annan, så kommer det att kosta pengar. Inte mycket, men dock pengar.

Hur långt kommer det att ta er att skriva ihop er Minimum Viable Product? Den produkt som ni kommer att använda för att få era första ängelinvesteringar? Låt oss vara realistiska och säga tre månader, även om man talar om tre veckor och ibland 36 timmar.

Och den måste vara innovativ, originell, lösa ett icke-trivialt problem. Ävem om den också kan vara en kopia av en existerande produkt. Som Uber för Sverige eller DropBox för den svenska sjukvården. Dvs man kan ta en existerande produkt och skräddarsy den för speciella förhållanden. Det är helt OK.

Så nu med er MVP i hand och era första kunder så sticker ni till Silicon Valley. Inkorporerar ert företag i Delaware som jag redan har skrivit om här på Startupskolan. Och nu kan ni antingen försöka komma in i någon Accelerator eller Incubator, av vilka den med mest prestiga är Y Combinator.

Men det finns massvis med möjligheter att få ängelinvesteringar i dagens Silicon Valley. Där alla vill vara med och investera.

Så antag nu att ni får $30 000, en mycket liten summa men ett tecken på att några i alla fall tror på er. Pengarna kommer att räcka i tre månader om ni spar som bara den och fortsätter att jobba hemifrån.

Men ni måste betala för ert datormoln och om nu får fler användare så kommer era molnavgifter att gå upp. Välkommen till det rejs ni kommer att ha från och med nu.

Mellan er s.k. burn rate, dvs hur snabbt ni gör av med ert investeringskapital, som förhoppningsvis kommer att växa långsamt allteftersom era investerare ger er mer pengar, och era kunder och användare allteftersom dom blir fler. Och er Burn Rate handlar alltså mycket om vad ni betalat för datormolnen, men också andra saker som resor och de API:n som ni använder, som kostar pengar.

Riskerna är kanske 90-10 att ni kommer att växa steg för steg men sen nå en platå bortom vilken ni inte kan växa. Ni försöker göra en s.k. Pivot, ändra inriktning. Men förr eller senare kommer ert startupföretag antagligen att misslyckas.

Men det är ingenting negativt med att ha misslyckats i Silicon Valley. Så ni kanske försöker igen. Men så är alltså metoden för att starta. Fruktansvärt tuff, men samtidigt en erfarenhet som ni kommer att missas livet igen.

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Startupskolan