Politik

Bortom Deep Learning, IBM’s TrueNorth chip gör mobilerna supersmarta

Det enklaste sättet att se på världen omkring oss är att vi har Big Data, dvs mängder med digitaliserade data som idag kan analyseras av allt mer avancerade datorprogram som använder teknologier som kallas Deep Learning, Machine Learning, Neuronnät och Artificial Intelligence.

Nu har IBM lanserat en ny slags energisnålt neuronnät som går under benämningen TrueNorthIntroducing a Brain-inspired Computer. TrueNorth’s neurons to revolutionize system architectur och som kommer att göra det möjligt att utföra allt mer avancerade analyser av digitala data direkt i din mobil. Utan att ens behöva kontakta datormolnen.

Tom Simonite skriver i MIT Technology Review: IBM Making Plans to Commercialize Its Brain-Inspired Chip. Phones and other compact devices with silicon neurons and synapses inside could be much more useful.

Adding brain-inspired chips to products such as phones could make them capable of recognizing anything their owners say and tracking what’s going on around them, says Kelly. The closest today’s devices come to that is listening out for certain keywords. Apple’s latest iPhone can be roused by saying “Hey Siri,” and some phones using Google’s software can be woken with the phrase “OK Google.”

IBM’s TrueNorth chip architecture, as it is called, was developed through a DARPA-funded program intended to make it possible for mobile computers to run advanced machine intelligence software such as image or speech recognition without having to tap into cloud computing infrastructure, and using very little power (see “Thinking In Silicon”).

Det här är en mycket intressant teknologi och många företag tävla med olika teknologier om att bli först på plan med smarta datorer som alltså kommer att kunna kommunicera med dig och analysera vad du vill veta på ett helt nytt och blixtsnabbt sätt.

Och när de här systemet blir verklighet så kommer våra mobiler verkligen att göra skäl för namnet smarta mobiler.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Mobiltelefoner