Politik

Den fantastiska svenska cykelkulturen illustrerad i två ögonblicksbilder

cyklar varberg

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen. Ja så skrev den tyska aforisten Matthias Claudius, 1740 – 1815. Och precis så känner jag mig när jag går omkring i den fantastiska svenska hösten här på västkusten och observerar saker som förvånar, förbryllar och förtjusar.

Som bilden på alla cyklarna vid Varbergs station. Precis så såg det ut framför centralen i Uppsala när jag för länge sen pendlade till Stockholms universitet och mina kinesiska studier. Och så ser det fortfarande ut idag. Men då var det ingen som tänkte på det. Det var kanske t.o.m. ett tecken på svensk efterblivenhet jämfört med billandet USA.

Men idag är den danska och svenska cykelkulturen cool och bilarna ett tecken på gammalmodigt och miljöovänligt omtänkande.

cykeln på krisineslätt

Och tita på den här bilden, från Kristineslätts hållplats i Falkenberg. en mamma har parkerat sin cykel med barnsäte och tagit bussen mot Halmstad. Och cykeln står kvar orörd. Inga vandaler, ingen har stulet den!

Nu cyklas det också i Silicon Valley, men till 99.9% rör det sig om motionssykling på helgen. Och visst, man kan faktiskt ta med sig cykeln både på tåget och på bussen, hängande där fram – vilket jag inte är säker på om man kan göra i Falkenberg. Men den ensamma cykeln vid busshållplatsen är ändå något som fick mig att haja till. Något jag aldrig sett tidigare.

En liten ögonblicksbild från dagens Sverige.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Cykling