Politik

Justin Trudeau och Kanadas generationsväxling, varför kan inte USA:s demokrater föryngra sig?

Kanada är ett land som har betydligt mer att lära Sverige än USA. Något som jag själv har upptäckt under ett flertal affärsresor dit under de senaste två åren. Att Kanada nu har valt en ung, liberal premiärminister i en valkampanj som varade under tre månader istället för USA:s 18 månader, är ett tecken på hur modernt Kanada känns jämfört med det nedkörda och allt mer sklerotiska USA.

Denver Nicks skriver i Time Magazine: What Canada’s New Liberal Government Means for the U.S.

From legal weed to free trade, Canada’s Liberal government comes to power with a platform likely to usher in changes that could to have significant impacts for the United States.

Liberal Leader Justin Trudeau has promised to run budget deficits to fund a stimulus package aimed at updating Canada’s infrastructure and pumping life into its economy, which is currently in recession. A stimulus package could mean greater economic opportunities for American businesses in Canada, which buys more American exports than any other country.
…..
Trudeau’s platform promises to “repeal problematic elements of Bill C-51.” Sometimes called Canada’s Patriot Act, Bill C-51 is a relatively new piece of legislation in Canada that gives the national security state expansive new powers to fight terrorism.

Nu har de amerikanska demokraterna faktiskt en fräsch kandidat i Bernie Sanders, fyllda 74. Som skulle bli en mycket bra president. Men varför kan inte partiet också ställa upp en ny generation kandidater? Varför kan partiet inte förnya sig?

De enda nya ansiktena som finns på den politiska himlen i spelar på den republikanska planhalvan och är mycket extrema.

Vad hände med unga liberaler? Det finns inga kvar i USA. I alla fall inte på den nationella scenen. Och det är mycket farligt för USA:s framtid.

Och istället för att säga stopp för ny immigration som USA gör så uppmuntrar Kanada immigration. Något som man omedelbart ser när man landar i Vancouver eller Calgary.

Ett mycket sympatiskt land.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kanada

4 thoughts on “Justin Trudeau och Kanadas generationsväxling, varför kan inte USA:s demokrater föryngra sig?

 1. San

  Är det Lennarts parallella universum igen? Likheterna mellan USA och Kanada känns överflödigt att rabbla upp.

  Av inlägget får man väl dock konstatera att Lennart kommer att sluta skriva om åldersdiskriminering, eller menar han med “förnyelse” att Justin Trudeau inte kommer från någon politisk familj? Hoppsan hoppsan…

  Invandringen? Stor från Asien, inte lika stor från Latinamerika. Möjligen har Lennart anammat amerikanernas bristande intresse för geografi, men en normalt funtad människa inser rätt snabbt varför. De flesta skandinaver skulle dock få ett nervöst sammanbrott bland alla svartskallar vare sig det vore i Kanada eller USA.

 2. Bosse

  Kanada är helt klart ett land jag skulle kunna tänka mig att bo i. Som svensk tror jag att det skulle vara ganska lätt att komma in i och “förstå” det kanadensiska samhället eftersom skillnaderna i kultur, samhällssystem och syn på omvärlden mellan Sverige och Kanada inte verkar vara direkt astronomiska. Det känns som att det finns en slags “nordisk gemenskap” här vad gäller kynne och annat. Så man vet aldrig kanske emigrerar jag till Kanada en vacker dag. 🙂

  1. Lennart

   Bosse: Precis samma sak tycker jag. När jag landar i Vancouver eller Calgary, för att inte tala om Montreal, så märks det direkt att man inte längre befinner sig i USA. En orsak är det franska inflytandet som gör landet tvåspråkigt. Vancouver är en invandrarstad på ett helt annat och mycket mer intensivt sätt än San Francisco. Och det finns också en distans till USA och allt amerikanskt som jag tycker jag saknar i Sverige. Det betyder givetvis inte att Kanada är perfekt, det är inget land, men det är ett mycket spännande land som verkar ha hamnat i skymundan i Sverige. Och det är synd för Sverige har mycket att lära av Kanada. Inte minst hur man bevarar ett minoritetsspråk i en allt mer amerikansk värld.

Comments are closed.