Politik

Vad kan du om Facebooks TechPrep, som lär minoritetsbarn om datavetenskap?

Den amerikanska modellen inom skol- och universitetesväsendet har länge varit den som Sverige nu håller på att anamma, nämligen att stsa på arbetskraftsinvandring av färdigutbildad arbetskraft för att på så sätt kunna dra ner på den egna utbildningen. Något som i sin tur har lett till att miljoner fattiga amerikanska minoritetselever, läs afroamerikaner, aldrig får den chans till en användbar utbildning som dom hade kunnat få om samhället bara satsat på dom.

Nu, som Lindsay Gellman skriver i Wall Street Journal, så försöker Facebook fylla tomrummet med en hemsida som ska stimulera amerikanska minoritetsungdomar att börja skriva kod: Facebook Plans Coding Site
Social network is unveiling TechPrep on Wednesday, highlighting career paths for skilled programmers

Plenty of parents dream their children will someday become doctors or lawyers—but programmers, not so much. Facebook Inc. is hoping to change that.

On Wednesday, the social network is unveiling TechPrep, a new website aimed at parents and guardians that explains what programming is and highlights the career paths—and pay—awaiting skilled programmers. The site, available in English and Spanish, is geared toward people of color and women, groups which traditionally have had little exposure to careers in coding.

A lack of basic information about computer science, particularly among black and Hispanic parents, is one of the “obvious chasms” preventing more children from pursuing programming, said Maxine Williams, Facebook’s global director of diversity.

Facebook said it would target users of its social network who are parents, guardians or would-be learners based on their location and interests.

TechPrep lays out the variety of roles a programmer might pursue and profiles several tech workers, such as a data analyst, technical art director and electrical engineer. It also touts programmers’ average annual starting salary of $62,000; companies like Facebook, Google Inc. and competitors are known to pay some talented programmers six-figure starting salaries out of college.

Det här är ett mycket bra initiativ som även skulle kunna kopieras i Sverige. Där nu även arbetskraftsinvandring har blivit populärt.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om datavetenskap