Politik

Trots motstånd från Kalifornien, den amerikanska vapenlobbyn invaderar USA:s skolor och universitet

Glock

Som vi nu kan se så är Sverige inte immun mot skolattacker. Men vi bör vara på vår vakt mot att den amerikanska vapenlobbyn även invaderar Sverige, för i USA är flera delstater nu på väg att öppna för att elever och lärare ska ha rätt att ha med sig skjutvapen in i klassrummen, redo att skjuta ihjäl sina klasskamrater eller misshagliga lärare.

Endast en delstat, Kalifornien, går mot strömmen i den här rent mentalsjuka frågan.Adam Nagourney och Julie Turkewitz skriver i New York Times:As Campus Fears Rise, So Do Efforts to Enact School Gun Laws

LOS ANGELES — When Gov. Jerry Brown of California signed legislation this month banning concealed weapons on school campuses, the nation was in the midst of one of the worst spasms of gun violence at colleges in recent years. There were three such shootings, including one in Oregon that left 10 people dead, as the bill sat on Mr. Brown’s desk.

But the new California law went against the grain of what lawmakers in many other states have sought to do. Over the past two years, nearly 15 states have debated legislation to make it easier for teachers, students and administrators to carry concealed weapons on campus. Supporters say the best way to subdue a campus assailant is ensuring that certain people on the scene can mount an armed response before the police arrive.

In June, Texas lawmakers made carrying a concealed weapon on campus legal as of August 2016. Similar measures are being debated in Florida, Michigan and Ohio. Last week, Wisconsin Republicans, who control the Legislature, introduced a bill that would ease restrictions on guns on campuses; two days later, Democrats countered with legislation that would ban guns on campus.

State Senator Mike Green, a Republican in Michigan, talking with a reporter last week in Lansing. Mr. Green has introduced a bill to ease restrictions on carrying concealed firearms at schools.

The issue has resonated on college campuses: At the University of Texas at Austin, students and faculty members have staged a variety of protests about the notion of guns on campus, and a professor announced he would resign, saying he would not feel safe in his classroom. In Florida, the state chapter of Students for Concealed Carry has been awarding free holsters to people who posted their support for that state’s proposed legislation on Facebook. On some campuses, the argument has been made that arming students can help prevent sexual assaults.

Hillary Cinton säger att hon kommer att agera mot vapenlobbyn om hon skulle vinna presidentvalet. Ett löfte som man not får ta med en stor nypa salt. För vapenlobbyn har vind i seglen som aldrig förr och det är bara en tidsfråga tills amerikanska skolor och universitet är fyllda med skarpladdade vapen, redo att avfyras vid första tillfälle.

Något som Sverige skulle kunna hjälpa till att motarbeta genom att vägra ge studiemedel till svenska elever som studerar på amerikanska vapen-universitet.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Trots motstånd från Kalifornien, den amerikanska vapenlobbyn invaderar USA:s skolor och universitet

 1. Bosse

  För att anknyta till det tragiska som inträffade i Trollhättan:
  Kommenderingschefen: ”Dragit lärdomar av tidigare skolskjutningar”

  Ja i detta fall agerade polisen helt korrekt och förhindrade utan tvivel att det hela resulterade i ännu fler skadade och döda. Samtidigt är det inte rättvisande att jämföra detta med diverse skolskjutningar i t.ex. då USA och Finland.

  Saken är självklart den att om mördaren i det här fallet istället för kniv/svärd varit beväpnad med ett automatvapen av något slag hade poliserna inte kunnat agera lika offensivt som de gjorde nu.
  Som ett exempel kan du med en k-pist tömma ett magasin på 36 skott på 3,5 sekunder och en AK-4 med ett 20-skottsmagasin tömmer detta på 2 sekunder vid automateld. Då förstår alla vilken enorm eldkraft ett sånt vapen besitter.

  Att då direkt gå på gärningsmannen med endast sina tjänstevapen hade i det närmaste varit lika med självmord. Tre döda och några till skadade är självklart illa nog men en anledning till att det här dramat inte slutade med kanske 20-30 döda är att en person vilken som helst inte bara kan knalla in i vilken vapenaffär som helst och köpa sig ett automatvapen.

 2. Örjan

  I Sverige är det nästan omöjligt att få ha skyddsvapen som civilperson, även de flesta poliser måste lämna in vapnet innan de går av skift.

  Civila vakter kan bära vapen på skyddsområde, tex arlanda och millitärbaser.

  Jag skulle dock inte vilja att väktare hade vapen vid skolor—det krävs mycket träning för att använda dem korrekt vid stressad situation. Men ballistisk sköld och skyddsväst kanske är det nya..

  En fråga dock, vapnen han hade var ju olagliga pga den så kallade knivlagen Lag (1988:254) … hur kunde han då ha kniv i skolan? Det är ju olagligt så att säga ..

Comments are closed.