Politik

Hajpen om Sharing Economy, delningsekonomin avslöjas av amerikanska anställningssiffror

Som jag skrev igår så ligger det inte mycket fakta bakom all hajp om den nya s.k. delningsekonomin eller Sharing Economy, där vi inte längre jobbar på ett företag som ger oss lön och socialförsäkring. Istället arbetar vi för oss själva, för en svältlön och helt utan föräldraledighet och försäkringsskydd.

Om det här var ett så bra alternativ för miljoner amerikaner så skulle man kunna se att antalet egenföretagare i USA har ökat under de senaste åren.

Men som Josh Zumbrun och Anna Louie Sussman skriver i Wall Street Journal, så finns det inga som helst tecken på en sådan trend: Proof of a ‘Gig Economy’ Revolution Is Hard to Find
Despite the hoopla over Uber, Etsy and the sharing economy, Americans are becoming less likely to be self-employed, hold multiple jobs, data show

Far from turning into a nation of gig workers, Americans are becoming slightly less likely to be self-employed, and less prone to hold multiple jobs. Official government data shows around 95% of those who report having jobs are accounted for on the formal payroll of U.S. employers, little changed from a decade ago.

If Uber and its ilk were fundamentally undermining the relationship workers have with employers, that shift would be showing up in at least some of the key economic indicators. Hundreds of thousands of Americans, or even a few million, may have dabbled in the gig economy, but in the context of the 157 million-strong U.S. labor force, the trend remains marginal.

Så oavsett vad man kallar det, Sharing Economy, Gig Economy eller något annat så finns det inga som helst tecken på en sån trend. Vilket kan vara bra att veta nästa gång vi hög någon hylla egenföretagning, svarttaxiverksamhet och mångsyssleri.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien