Politik

E-sport expanderar, Amerikansk Little League för dataspel

Little League 6

Traditionell Little League

De flesta USA-svenskar med barn i USA känner till Little League, som är en ideell organisation som driver ligor för baseball och softball för barn och ungdomar. Man har flera miljoner spelare i sina ligor i USA men har även verksamhet över hela världen.

Nu, i ett tecken på att dataspel blir allt viktigare så skriver Nick Wingfield i New York Times om att även unga dataspelare håller på att få sin egen Little League. : Gamers Have a Little League of Their Own

Here’s how the league works: For $80, your child gets admission to a weekly hour-and-a-half game practice that starts at 4:30 p.m. The practices take place in the auditoriums of local movie theaters around the country, including those owned by Regal Cinemas, AMC, Cinemark and iPic Theaters.

Kids get a team jersey and a lanyard with a laminated player pass bearing three league rules: no bullying, play nice, have fun.

Instead of sitting in the bleachers at a ball field, parents (who are admitted free) can grab a pack of Twizzlers and watch a god’s eye view of the game projected onto the silver screen.

For the first season, participants are playing Minecraft, the hugely popular and quasi-educational game that has been described as a digital version of Legos because players can build structures with blocky objects. (The league plans to add other games.)

Det intressanta här är att datorspelare idag kan få traditionella sportvisum till USA, ett s.k. P1 Visum. Så datorspel håller på att göra sitt intrång i allt yngre årskullar. Som nu alltså kan komma att överge den traditionella sporten för e-sport.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Sport

8 thoughts on “E-sport expanderar, Amerikansk Little League för dataspel

 1. Christer W

  Jag såg en kort och intressant artikel om vad forskare hade upptäckt när det gällde 4-åriga ungar.
  De hade till sin förvåning sett att några minuters daglig intensiv träning/lek hade enorm inverkan på ungarnas utveckling både fysiskt och mental. T.ex. förbättrades förmågan till inlärning avsevärt.
  Att det dessutom la grunden för hur ungarna hälsotillstånd längre fram i uppväxten förvånade dem stort.

  Detta leder till ett annat minne från den egna skolgången, första skolåren hade vi en lärare som gjorde “skattkartor” till saker vi skulle leta fram ute i omgivningen.
  Detta var för att göra lördagsundervisningen rolig,lekfull och inte så instängd.
  Efter vi hade varit ute ett par timmar så avslutade vi dagen med läsk, bullar och musik.

  1. San

   Jag läser många artiklar eftersom det blir dags att välja skola om 1,5 år. Slutsatserna är väl ungefär de samma. Lek är bra för lärande.

   Tyvärr känns det som att dagens barn leker alldeles för lite eftersom det som brukade vara lek numera blir allt mer organiserat. Först idrott och nu tydligen även Minecraft.

   Får säga att jag ser ungefär samma trend i USA och Sverige. I Schweiz däremot där vi bodde i fyra år kändes det som att barn tilläts leka själva i större utsträckning utan övervakning av vuxna.

   1. Lennart

    San, fysiskt lekande för barn är helt klart jätteväldigt för lärandet och det förvånar mig att man på lågstadiet tydligen inte gör mer för att stimulera det. Vet inte hur det är vare sig i USA eller Sverige, men tillåter man verkligen barn på lågstadiet att sitta och knappa på sina mobiler i klassrummet? Eller för den delen på skolgården. (Där det givetvis är svårare att stoppa det). Intressant dilemma.

 2. San

  Jag vill påpeka att jag inte har något mot att min son leker med sin dator, vad det nu än kan vara med. Men jag vill att det ska vara den spontana lek det varit och vad jag kan se i min omgivning både i Sverige och USA så är det den enda spontana lek barnen har kvar.

 3. San

  Du har verkligen aldrig några mellanlägen. Barn har spelat dataspel och idrottat de senaste 20 åren, bara för att man gör en sak så innebär det inte att man över ger det andra.

  Dessutom känner jag tvärtom. Idrott har blivit tråkigare och tråkigare för barn allteftersom spontaniteten försvunnit. Åtminstone medelklass barn i USA och Sverige idrottar aldrig på egenhand utan alltid under övervakning av vuxna. Träning, laguttagningar, utslagning etc, att gå och träna idag för ett barn är egentligen inte mycket väsensskilt från att gå i skolan.

  Man ser det hela tiden i vår park, i veckan var det två 6-7 måttligt intresserade killar som skulle spela tennis med en tränare. Tränaren mest skällde på dom och sa till dom att fokusera. Själv spelade jag fotboll organiserat som barn och tennis med mina vänner på fritiden. Gissa vilken idrott jag fortsatt med som vuxen.

  Datorspel har ju i princip varit det enda stället där barn har kunnat vara ensamma att leka utan vuxenorganisering och bedömning. Men det här var väl ett utmärkt sätt att tabort lekfullhet och spontanitet även från Minecraft. Om något så kommer det att minska intresset och barnen får väl börja leta efter något annat att leka med istället.

  En förfärlig utveckling vad jag kan se, men kanske inte helt oväntad.

  1. Lennart

   San: Här måste jag säga att jag är enormt förvånad. Jag hade aldrig i mina vildaste drömmar kunnat tro att man skulle kunna få amerikanskt idrottsvisum för att spel dataspel i USA. Eller att en svensk kille som PewDiePie skulle kunna få ett miljonfölje på YouTube när han kommenterar andra som spelar datorspel. Dvs han spelar inte själv, han bara kommenterar. En Lennart Hyland i modern tolkning.

   Vanligtvis brukar jag förstå vart IT-världen är på väg men inte i det här fallet. Jag har hört här i Sverige att barn i grundskolan inte är lika intresserade som förr om åren att gå ut och leka på rasterna. Idag föredrar dom att knappa på sina mobiler.

   Hur som helst, en intressant utevckling.

   1. San

    Jag kommer ihåg att vi brukade sitta och spela på GameBoy under våra raster, men att lärarna skällde på oss och sa till oss att gå ut.

    På högstadiet och gymnasiet gick vi aldrig ut. En del hängde i cafeterian andra spelade kort, pingis eller biljard. De enda som gick utomhus gjorde det för att röka cigg.

   2. San

    Visst är utvecklingen lir förvånande. Jag tycker som sagt att datorer är utmärkta att leka med,men det vore trist om även den aspekten kommer att kontrolleras av vuxna. Barn idag har knappt någon fritid längre.

Comments are closed.